Røg i operationsstuen er skadelig for læger og sygeplejersker

Nye kirurgiske metoder kan give arbejdsmiljøproblemer for læger og sygeplejersker.

Laser- og el-kirurgiske instrumenter udvikler røg i operationsstuen. Og røgen er sundhedsskadelig for læger og sygeplejersker. Derfor bliver der lavet bedre udsugning på operationsstuerne på det nye supersygehus i Skejby. (ARKIVFOTO) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det syder og sprutter, når man opererer patienter på sygehusene. Og de nye kirurgiske metoder har skabt nye arbejdsmiljøproblemer for læger og sygeplejersker.

Mange moderne kirurgiske instrumenter brænder sig nemlig vej ned i kødet og det udvikler røg i operationsstuen. Metoden giver mere skånsomme indgreb for patienten.

Men flere undersøgelser viser ifølge fagbladet Sygeplejersken, at røgen indeholder kræftfremkaldende giftstoffer, spor af virus og bakterier i store mængder.

Røgen kan give mange ubehagelige symptomer for de læger og sygeplejersker, der er tvunget til at stå i røgen. Det fortæller sygeplejerske og arbejdsmiljørepræsentant Elisabeth Solvik Lundholm fra Aarhus Universitetshospital.

- Det er kvalme, hoste, kløe og tørre øjne. Rigtigt mange trælse ting, siger hun.

Derfor er der gjort meget for at få røgen væk på operationsstuerne på det nye supersygehus i Skejby. Udsugningsanlæg og filtre skal rense røgen, før den kommer ud.

- Det vil betyde, at man har et rent og fint arbejdsmiljø, siger Elisabeth Solvik Lundholm.

De giftige stoffer i operationsrøgen er ikke problematiske for den enkelte patient, men for det sundhedsfaglige personale, der bliver udsat for store mængder gennem tiden.

Region Midtjylland er ifølge Sygeplejersken den eneste region i Danmark, der har indført krav til udsugningen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.