Rørpostsystemsupersygehus fejler: Ansatte må bruge fødder og løbehjul

Det nye Aarhus Universitetshospital skulle have taget avanceret system til transport af blodprøver i brug sidste år.

Sådan ser det avancerede rørpostsystem ud på det nye Aarhus Universitetshospital. Men det er endnu ikke i brug. (© Region Midtjylland)

Det skulle være så smart, men det virker bare ikke.

Det var ellers meningen, at et topmoderne rørpostsystem skulle tages i brug sidste år på det nye Aarhus Universitetshospital til blandt andet at sende blodprøver mellem afdelingerne.

Men det fungerer endnu ikke, og derfor må bioanalytikerne stadig bruge fødder, cykler og løbehjul, når blodprøver skal transporteres rundt.

Den besparelse, som regionen regnede med at hente ved det moderne rørpostsystem, er allerede effektueret.

Det betyder at bioanalytikerne har to millioner kroner mindre at gøre med i år, uden at arbejdsbyrden er blevet lettet, og det kan føre til fejl, frygter ledende bioanalytiker Kate Juul Strandgaard.

- Jo mere travlt, man har, jo mindre tid har man til at få koordineret, og når man ikke får tingene ordentligt koordineret, er der risiko for, at der sker fejl, og det kan jo have fatale konsekvenser, tænker jeg, siger hun.

Rørpostsystemet har ikke kunnet tages i brug, fordi blodet i blodprøverne er blevet ødelagt på vej rundt i systemet på grund af for høj fart, forklarer Thomas Jacobsen, der er konstitueret chef for servicecenteret på Aarhus Universitetshospital.

- Blodet består af en masse dele, og nogle af de dele bliver påvirket, hvis de kører for hurtigt rundt, for så virker det som en centrifuge, og så bliver blodet delt op i forskellige dele. Så kan man ikke analysere på det eller arbejde videre med det, siger han.

Det problem skulle nu være løst. Men inden rørpostsystemet kan tages i brug, skal der være helt styr på sikkerheden, siger Thomas Jacobsen.

- Vi skal gerne sikre os, at det er de rigtige personer, der tager de rigtige produkter ud af rørpostsystemet, så man ikke kommer til at give blod eller medicin til en forkert patient.

Thomas Jacobsen håber på, at der bliver fundet en løsning på det problem i løbet af september måned, så rørpostsystemet kan tages i brug, og bioanalytikerne kan parkere løbehjul og cykler.

Sådan fungerer rørpostsystemet

Facebook
Twitter