Rosa langer tyggetobak over disken hver dag: 'De unge vil have det så stærkt som muligt'

Gruppen af gymnasieelever, der krænger et vanedannende nikotinprodukt ind bag overlæben, er eksploderet.

Snus, tyggetobak og skrå.

De vanedannende nikotinprodukters popularitet er eksploderet blandt gymnasieeleverne over de senere år.

Og det er den stærkeste slags, de unge vil have.

Det er i hvert fald erfaringen i Rosa Benkjers kiosk Nørrebro's Kiosk i Horsens, hvor hun sælger 34 forskellige slags tyggetobak.

- De unge vil have det så stærkt som muligt, så det giver et kick, siger hun.

Femdobling i forbruget blandt drengene

I 2014 brugte 1,9 procent af drengene snus, tyggetobak eller skrå dagligt. Fem år senere var andelen vokset til 11,3 procent, hvilket er mere end en femdobling.

Blandt pigerne er der i samme tidsrum også sket en voldsom udviklingen i antallet af daglige brugere. Den er nu blevet otte gange større.

Det viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

Det er en udvikling, der bekymrer Rosa Benkjer, og hun har derfor flere gange forsøgt at råbe politikerne op.

- Det kan godt være, det giver en god omsætning, men lige så vel som at vi skal tænke på de unges cigaretvaner, skal vi også tænke på de unge og snus, siger hun.

Politikerne forsømmer de unge

Snus er forbudt at sælge i Danmark. Til gengæld er det såkaldte tyggetobak lovlig og kan købes i de fleste supermarkeder, kiosker og tankstationer.

Men ligesom cigaretter indeholder de kræftfremkaldende stoffer og det vanedannende nikotin.

Rosa Benkjer mener derfor, at politikerne forsømmer de unge, når de ikke gør mere for at afhjælpe forbruget af den slags.

- Politikerne har så travlt med, at vi skal gemme cigaretterne væk, og de skal være i ens pakker og så videre. Jeg ved ikke, hvad de laver på Christiansborg, men de er i hvert fald blinde, hvis de ikke ser det her marked, siger hun.

’Man får ingen effekt af det milde’

Tobakken skal også være stærk, når 23-årige Mads Larsen skal have sit nikotinfix.

Men modsat Rosa Benkjers kunder i Horsens går han ikke efter tyggetobakken, men i stedet den svenske snus, som ligesom den danske 'pseudo-snus' placeres mellem overlæben og den øverste del af tandkødet.

Mads Larsen går på HF på Campus Bornholm i Rønne, og han har igennem flere år gået direkte efter den svenske snus, når nikotintrangen melder sin ankomst.

- Svensk snus er stærkere, og man får mere virkning ud af det, siger han.

Bliv klogere på forskellen mellem snus og tyggetobak i videoen her:

Efter flere års forbrug har hans krop vænnet sig til det kraftige snus i sådan en grad, at han ikke længere får den samme rus af den tyggetobak, som langes over disken her i Danmark.

- Når du først har vænnet dig til det stærke, så kan du ikke gå tilbage. Du får ingen effekt af det milde, som sælges herhjemme, siger Mads Larsen.

Han er dog langtfra den eneste, som får stillet nikotintrangen ved hjælp af den svenske snus på Campus Bornholm. I hvert fald siger han selv, at omkring halvdelen af de snusbrugere, han kender på skolen, bruger det.

23-årige Mads Larsen fra Rønne foretrækker den stærke, svenske snus, når kroppen skriger efter nikotin. Vores nabolands snus indeholder mere af det vanedannende stof, og Mads' mangeårige forbrug har gjort, at han ikke længere kan få den samme rus af den mildere danske tyggetobak. (Foto: Søren Ølholm Knudsen © (c) DR Bornholm)

Det er også enkelt at få fat i, da vejen til Bornholm ofte går via Ystad i Sverige, hvor de unge helt lovligt kan købe snusen fra de svenske forhandlere. Tobakken fylder så meget, at de unge endda selv rejser over alene for at få fat i den.

- Der er nogen, der tager over for at købe stort ind, og så hører de andre, om de skal have noget med, siger Mads Larsen, der på sigt gerne vil droppe den skadelige, kraftige tobak.

I kiosken i Horsens mener Rosa Benkjer, at den eneste løsning for at mindske forbruget af den tyggetobak, som hun dagligt langer over disken, er at gøre salget ulovligt.

- Det er rigtig, rigtig svært, men politikerne er i hvert fald nødt til at være opmærksomme på det, siger hun.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har regeringen allerede fokus på det.

- Det er dybt alvorligt, og vi kan se, at produkterne er i kraftig vækst. Det er helt unge mennesker, der bliver afhængige af disse nikotin-produkter, så det skal der gøres noget ved, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter