Rul vinduet ned og få en vatpind i munden: Snart kan du køre i corona-drive-in og blive testet

Aarhus Universitetshospital udvider deres testkapacitet. Men man skal fortsat kontakte egen læge først.

Der skal kunne testes endnu flere for coronasmitte på Aarhus Universitetshospital. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det er svært ikke at få associationer til lange køer ved fastfoodkæder, når man hører ordet "drive-in".

Men fra i morgen, kan sådan en også findes på Aarhus Universitetshospital.

For universitetshospitalet vil nemlig tilbyde en "drive-in-test" for coronavirusset. Her vil medarbejdere iført en beskyttende dragt være klar til at lynteste folk – helt uden at man behøver forlade sin bil.

Undersøgelsen foregår ved, at man bliver podet i munden og spurgt ind til sine symptomer.

Det fortæller professor og ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

- Man kan køre ind på sygehuset, og man kan rulle vinduet på bilen ned og blive undersøgt, og så kan man køre videre igen, og så ringer vi til dig, når der er svar, siger han.

I Sydkorea har man også indført muligheden for at blive tjekket for coronasmitte uden at forlade sin bil. Det sker, fordi omkring 5.000 sydkoreanere blevet smittet med coronavirus, og sundhedspersonalet kæmper for at følge med. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Kontakt din egen læge først

Årsagen til den nye "drive-in" er, at der er kommet ændrede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, der betyder, at man også skal undersøge folk, der ikke har feber, som det ellers hidtil har heddet sig.

- Man har nu data fra de folk, der blev syge i Kina, og det viste sig, at kun halvdelen af dem, der blev indlagt, også havde feber, siger Lars Østergaard.

På trods af den nye testmulighed, skal man stadig henvende sig til sin praktiserende læge telefonisk først, og så kan vedkommende som så kan book en tid i køen til én.

- Du skal ringe til din læge, hvis du har nogle symptomer fra luftvejene – altså noget snue, hoste eller muskelømhed. Du skal samtidig have været i et af de områder, hvor der sker smittespredning, eller have været sammen med nogen fra de lande, der er syge, siger den ledende overlæge.

Udenrigsministeriet har i løbet af de seneste uger ændret rejsevejledning for en række lande og fraråder alle ikke-nødvendige rejser til fire regioner i det nordlige Italien, i Kina, Iran og store dele af Sydkorea.

Alle rejser til den kinesiske Hubei-provins, hvor de første tilfælde af smittetilfælde med coronavirus blev konstateret, frarådes fuldstændig.

Og senest ændrede Udenrigsministeriet torsdag aften deres rejsevejledninger, så danskere skal være ekstra forsigtige, når de rejser til Tyskland, Spanien, Østrig og Frankrig.

Opfordringen om ekstra forsigtighed skyldes stigningen i antallet af smittede med coronavirus og nye tiltag fra lokale myndigheders side.