Rune skaber ikoniske byggerier i Aarhus: Det hele startede i sandkassen

PORTRÆT: Den aarhusianske byudvikler Rune Kilden står blandt andet for at bygge Danmarks højeste bygning.

(© Dr Østjylland)

Der er ikke langt fra tanke til handling, når man bygger sandslotte i sandkassen.

Det er der tilsyneladende heller ikke, når sandkassen skiftes ud med tomme arealer med plads til at bygge på. I hvert fald ikke for den aarhusianske byudvikler Rune Kilden.

Fra altanen øverst oppe på en af sine talrige bygninger på Aarhus Ø, betragter han de mange byggeprojekter, der så småt er ved at tage form på havnebydelen. En bydel, han om nogen er med til at forme.

40-årige Rune Kilden står bag ikoniske byggeprojekter som Lighthouse, Pakhusene og AARhus, og uanset hvor man kigger hen, er der byggerier og byggeprojekter, enten færdige eller under opførelse, hvor han har haft en finger med i spillet.

- Ja, her er gang i den! Det er jo sådan, at det tager to-tre år at bygge en bygning, og jeg er altså ekstremt utålmodig, så når jeg har sat et byggeri i gang, er jeg videre til næste, siger han med et skævt smil.

Sådan har han altid arbejdet. Lige siden han var helt lille, og det var sand, han brugte som byggesten.

- Jeg kunne jo bygge en hel sandkasse op og nærmest lave en hel by, og når vennerne så ville lege med den, var jeg videre. For mig handlede det mere om at det at skabe, siger han.

En skabertrang, der gør, at en virkelig by nu også emmer af ham.

- Jeg ser det ikke som mine monumenter, men det her er min by. Den er i mig, og jeg er i den. Det er den plet på jorden, jeg har valgt at slå mig ned på, så jeg håber at skabe en masse ting, jeg kan opleve, inden jeg skal dø, og som mine børn kan bruge.

Deler hus med fortiden

Han tager et sidste kig ud over byggepladserne og smiler for sig selv, inden han forlader vinterkulden på altanen og går indenfor igen i den store, røde murstensbygning Pakhusene, som han selv står bag og også holder til i.

- Skal vi ikke sætte os herind? Jeg kan bedst lide lyset i det her kontor, siger han og går indenfor og hælder en kop kaffe op, som han varmer sig på.

Han er iført hvid skjorte. På den flyver farvestrålende fugle, og ved skjorteærmerne titter tatoveringer inspireret af hinduismen og buddhismen frem. På mange måder afspejler det meget godt den farverige erhvervsmand, han har markeret sig som.

Rune Kilden på sit kontor på Aarhus Ø. (© Dr Østjylland)

Det er fra kontoret her, at han sammen med sin faste makker Stine Hindby søsætter byggeprojekter. Hun tager sig af det byggetekniske, mens han mere tager sig af selve det at få ideerne. Når ideerne er på plads, allierer de sig med folk, der kunne være interesserede i at deltage eller finansiere.

- Vores rolle er at være cheftrænere, og så sætter vi et hold af spillere. Så ser vi: Hvem er sjove at have som arkitekter på det, hvem vil være sjove at have som ingeniører på det, og hvem vil være sjove at have som investorer?

Der er store vinduer på kontoret, så man kan følge med i, hvad der sker på byggepladserne udenfor. Nederst i bygningen er der både fitnesscenter og konditor, og resten af huset er et kontorfællesskab med alle mulige typer af erhverv.

Han deler etage med et advokatkontor. Det er ikke det eneste, han deler med advokaterne – han deler nemlig også uddannelsesbaggrund med dem. Også selvom det har altid været byudvikling, han ville arbejde med.

- Juraen har bare været en del af min dannelse. At jeg så gik ind og prøvede at være på et advokatkontor, handlede mere om, at jeg var nødt til at se, om det var lige så sjovt, som det ser ud i amerikanske serier film. Det synes jeg så ikke, det er, siger han og griner.

Teenageårene blev brugt på byggepladser

Ud over de mange timer, der blev brugt i sandkassen, tænker han også med stor glæde tilbage på teenage-årene, hvor han tog med sin far ud på arbejde.

- Min far havde et lille malerfirma, så når jeg skulle tjene til en bytur, var det ud at skrabe tapet af med min far. Så jeg har altid været vant til at komme på byggepladser, fortæller han.

Fascinationen for byggerier tog til, da forældrene købte et gammelt fiskerhus på Mors, der skulle sættes i stand. Her oplevede han for første gang transformationen af en ejendom.

- Min mor var rigtig god til det med så at gå ind og vælte nogle vægge og lave rummet om. Jeg syntes, det var enormt fascinerende at se forvandlingen af en ejendom til, at vi pludselig kunne sidde der som familie i nogle rammer, vi havde skabt.

Som 19-årig overbeviste han sin far om at kautionere, og så købte han en lejlighed, som han kunne bygge om og derefter sælge og senere købte han sammen med nogle fodboldkammerater et byhus, som blev ombygget.

- Mine børn tror ikke på, at jeg kan bygge selv. Men jeg kan faktisk godt nogle af tingene, griner han.

Aarhus-dreng hele vejen igennem

Rune Kilden betegner sig selv som Aarhus-dreng – og det er med stort tryk på ”Aarhus.” Han er født og opvokset i byen og har - på nær ganske få år - brugt hele sit liv i byen, hvor han også i dag er bosat med sin kone og tre børn.

Hvis man er i tvivl om hans tilknytning og dedikation til byen, kan man bare hæfte sig ved det faktum, at Aarhus er det eneste sted i landet, han har lavet projekter.

Ud over de store byggeprojekter på Aarhus Ø er han også ved at omdanne kvarteret omkring det kreative knudepunkt Godsbanen til "Aarhus K" med projektet Æggepakkeriet, der tager udgangspunkt i den gamle æggepakkeribygning.

Her ses det, der skal blive det nye "æggepakkeri" ved Godsbanen i Aarhus.

K'et står for "kultur", som er det, området er kendt for. Det er nemlig vigtigt for ham ikke at ødelægge dna'et i de forskellige miljøer i hjembyen.

- Vi skal se miljøerne, eksempelvis ved Godsbanen, som blomster, der skal bevares og ikke ukrudt, der skal fjernes. På Aarhus Ø skal vi skabe liv, men ved Godsbanen er der jo allerede liv, og så skal man ikke dræbe det, men i stedet tappe ind i de miljøer og ikke bare klaske et projekt ned over.

Ikke ejendomsudvikler men byudvikler

I 2017 modtog Rune Kilden Byggesocietetets hæderspris Det Gyldne Søm for sit arbejde i byen.

I begrundelsen stod blandt andet, at ”udover ikoniske byggerier som Lighthouse og Pakhusene på Aarhus Ø har han med sin forståelse for at skabe liv mellem husene forvandlet byens havneområde til en attraktiv bydel.”

Det, Rune Kilden er mest stolt af, er da heller ikke bygningerne, men det, de bruges til, og det liv, der skabes omkring dem.

- Vores huse skal kunne give noget tilbage. Det er også derfor, der står ”byudvikler” og ikke ”ejendomsudvikler” på døren, siger han med stolthed i stemmen.

Faktisk er det heller ikke en bygning, han fremhæver, når man spørger ham til, hvad han er mest stolt af at have søsat. Det er nemlig Strandbaren på havnen med bar, beachvolley og badevand, som han i 2010 var med til at starte op.

- Det er også det projekt, jeg har været mest nervøs for, om blev en succes. På det tidspunkt var der jo kun asfalt herude. Jeg havde simpelthen sådan hjertebanken, da jeg skulle besøge den første gang og frygtede, at der bare ville stå tre bartendere og ellers være tomt, men så var der bare helt vildt gang i den. Så tænkte man bare: 'YES!'

Strandbaren i Aarhus - sommeren 2015. (Foto: vildmedfoto.dk © vildmedfoto.dk)

Han har et stort behov for at følge op på sine projekter, for han beskriver sig selv som både eftertænksom og meget selvkritisk.

- Det værste, jeg ved, er at føle mig misforstået, og jeg irriterer mig over de ting, vi ikke løste eller gjorde godt nok. Så jeg prøver at tage ud og snakke med dem, der bruger vores projekter, så jeg kan tage feedbacken med i næste projekt og gøre det bedre.

Laver Danmarks højeste boligbyggeri – rekorden til trods

Det sværeste er, når han pludselig ikke kan få øje på meningen med et projekt. Eksempelvis står han nu for at opføre Danmarks højeste bygning til beboelse på 128 meter sammen med Domis Ejendomme. En rekord, han ikke i sig selv glædede sig over til at starte med.

- Nej. Faktisk overhovedet ikke. Højden er enormt uinteressant, for det er jo bare en høj bygning, og så kan man jo bare lave én, der er højere. Så jeg havde svært ved at se, hvad meningen var i det, siger han.

Men så blev der tænkt en offentlig udkigspost og en restaurant ind i planen, og nu vil han faktisk forsøge at øge højden på bygningen til 142 meter, som var den helt oprindelige tanke.

Sådan vil Lighthouse-byggeriet se ud, når det efter planen står færdigt omkring 2021-2022.

- Vi har også tænkt ind, at der skal være nogle klasselokaler, så skoleklasser kan komme op og kigge ud over havnefronten og lære om de vikingeslag, der har været. Så gav det mening at komme op i højden, og dét vil jeg gerne være med til at skabe, siger han.

Byggeriet af det høje fyrtårnsbyggeri sættes i gang i år og skal efter planen stå færdigt i løbet af de kommende tre-fire år. Til den tid vil flere af Rune Kildens andre projekter også stå klar.

Navigerer ud fra mavefornemmelsen

Selvom den 40-årige ærkeaarhusianer har haft stor succes med at søsætte sine ideer, skyldes det ikke, at han er god til at læse markedet, mener han. I stedet navigerer han ud fra sin mavefornemmelse.

- Jeg har fundet ud af, at hvis jeg sørger for, at jeg kan mærke det selv, kan jeg godt stole på, at det produkt, der kommer ud af det, også er et, andre vil kunne mærke.

Når han har sovet på idéen, udarbejder han en form for rapport, hvor han skal overbevise sig selv om idéen.

- Jeg tror, det minder meget om at skrive et filmmanuskript. Jeg starter måske med at skrive 50 sider om, hvad projektet skal indeholde. Det handler meget om at, jeg skal kunne se billederne for mig. Og så skal jeg gerne have kortet de 50 sider ned til fire sider, hvor jeg kan trække essensen ud af det, siger han.

Derfra arbejder han videre på ideen og henter input fra andre.

- Jeg inddrager folk hver dag. Men 99 procent af dem, jeg prøver ideerne af på, opdager det ikke, siger han og griner.

I dag har han og Stine Hindby et team af syv mand under sig - eller "med sig", som han selv siger. Det har krævet stor tilvænning for én, der har været mest vant til at stole på sin egen mavefornemmelse og knap så meget på andres.

- Jeg var helt overbevist om, at jeg ville komme til at hade det. Men sandheden er, at jeg nyder det helt vildt. Det er faktisk befriende. Men jeg er også sådan, at hvis jeg har fået en idé, er alle andres input vejledende.

Det er efterhånden længe siden, han sad i sandkassen og formede sandet efter bedste evne. Men det er stadig de samme hovedingredienser, han bruger i sit arbejde i dag: fantasi, lysten til at skabe og en ny - og noget større - sandkasse at boltre sig i.

- Det bliver spændende at se slutresultatet, siger han og kigger ud over de mange projekter, der er undervejs. Han smiler med en blanding af både begejstring og hemmelighedskræmmeri.

Han har allerede nye planer. Det er tydeligt at se.

Blå bog: Rune Kilden

  • Født i 1977 i Aarhus

  • Har firmaet Kilden og Hindby sammen med makkeren Stine Hindby

  • Uddannet jurist

  • Gift med yogainstruktør og har tre børn

  • Modtager af Byggesocietetets hæderspris Det Gyldne Søm i 2017

Facebook
Twitter