Ruslandsekspert: Vi taber ordrer på at følge danske normer

Danske erhvervsfolk er for ekstreme for deres potentielle kunder i den østlige del i verden.

Danske erhvervsfolk er alt for fortravlede og kan ikke forstå, at andre kulturer ønsker at lære os at kende, før vi laver forretning, mener forfatter Mette Bærbach Bas. (© Foto: Mette Bærbach Bas © privat)

For uformelle, for tillidsfulde og for fortravlede. Det er de øjne østeuropæiske virksomheder ser på danske erhvervsfolk med.

Det mener forfatter og Ruslandsekspert, Mette Bærbach Bas fra Brabrand ved Aarhus.

Hun mener, at danske virksomheder i for høj grad pakker danske normer og værdier ned i kufferten og har en dansk "fluebens-tilgang" til tingene, når de skal på forretningsbesøg i Østeuropa.

- Vi kommer med vores danske agenda og vores danske to-do-liste. Vi har for travlt. Vi bliver opfattet som naive.

Østeuropæerne skal bruge tid til at se dig an. De føler, at de ikke bliver taget alvorligt, hvis der skal skrives under med det samme, siger Mette Bærbach Bas.

Vi er ikke verdens bedste

Steen Bødker, formand for Dansk Industri i Østjylland kan ikke genkende billedet.

- Jeg mener, vi har et godt kendskab til kulturforskellene rundt omkring i verden, siger han.

Men Mette Bærbach Bas, der har boet i Rusland og nu arbejder som kulturtræner, mener, vi mister resultater, fordi vi stopper vores danske normer ned i forhandlingskufferten.

- Vi skal holde op med at tro, vi er verdens bedste til at lave forretning i Danmark. Det er vi ikke, siger Mette Bærbach Bas, der har skrevet bogen" Kulturspejlet - nøglen til global succes.