Sag om hemmelige papirer skaber røre i Randers byråd

Det, der begyndte som en sag om skolelukninger i Randers kommune, har nu udviklet sig til påstande om at hemmelige papirer er blevet holdt skjult for modstandere af lukningerne.

Hemmelige papirer og afvigende oplysninger om møder. Borgmesteren i Randers skal på torsdag prøve at rede trådene ud for byrådet i en sag, som har udgangspunkt i skolelukninger i kommunen. (© Randers Eventsekretariat)

Flertallet bag lukningen af fem skoler i Randers smuldrer. Først trak de konservative deres opbakning tilbage, og nu gør SF det samme.

Den svindende opbakning skyldes oplysninger om, at socialdemokraterne allerede i sommerferien fik papirer om de planlagte skolelukninger at se. Længe før de politiske modstandere af lukningerne fik adgang til dokumenterne.

- Først blev jeg chokeret, og bagefter blev jeg vred, siger SFs medlem af Randers byråd, Charlotte Broman Mølbæk.

Tilhænger har stemt på usandt grundlag

- Der er foregået nogle ting, som SF i Randers overhovedet ikke har været vidende om. Jeg har jo stemt for en udtalelse til statsforvaltningen på et usandt grundlag. Som sagen ligger nu, så bakker vi ikke længere op om den nye skolestruktur, når vi på den måde er blevet ført bag lyset, siger hun.

Kommunaldirektør Hans Nikolaisen har erkendt, at forvaltningen ved en fejl har uddelt hemmelige papirer til medlemmer af byrådsflertallet. Baggrundsmateriale, der ligger til grund for skolelukningerne. Men tilsyneladende er det ikke kun sket en enkelt gang.

Det konservative byrådsmedlem Daniel Madié siger nemlig, at forvaltningen op til flere gange har uddelt hemmelige papirer på fællesmøderne i byrådet.

- Jeg kan i hvert fald huske, at jeg har fået papirerne udleveret på et andet møde end det, som kommunaldirektøren refererer til, siger han.  Borgmester kommer med redegørelse

Borgmester Claus Omann Jensen fra Venstre kommer med en redegørelse på et byrådsmøde på torsdag, og Daniel Madié er glad for, at sagen nu bliver belyst.

- Jeg synes jo ikke, at det er i orden, hvis jeg har afgivet falsk forklaring til statsforvaltningen. Jeg er ærgerlig over og ked af, hvis der til en begrænset kreds af byrådsmedlemmer er blevet udleveret materiale, som alle burde have haft adgang til, siger han.

Sagen får modstanderne af skolelukningerne, Velfærdslisten og Beboerlisten, til at kræve, at kommunaldirektøren, skoledirektøren og skolechefen skal suspenderes.