Først hamstrede danskerne toiletpapir, så var det mundbind, og nu er turen kommet til D-vitamin.
I hvert fald er salget af D-vitamin siden september steget kraftigt i både fysiske og online butikker.
Det er det blandt andet i Matas' butik i Veri Centret i Aarhus, hvor blandt andre Per Qvist køber sine D-vitaminer.
- Hvis det kan holde sygdomme væk, og man kan holde helbredet i gang, er det jo fint, siger han.
Og han er langt fra den eneste, der går efter D-vitaminerne. Helserådgiver Sandie Skovgaard Hansen oplever en stor interesse for D-vitaminer.
- Vi kan se en klar stigning. Vi ligger 50 procent over, hvad vi normalt plejer, siger hun.
Både Matas og Coop melder om en stigning i salget af D-vitamin på mellem 35 og 50 procent siden september, og onlinebutikken Helsebixen.dk har firdoblet salget af D-vitaminer de seneste tre måneder i forhold til samme periode sidste år.
Studier har kædet D-vitamin og coronavirus sammen
Der har da også gennem efteråret været skriverier om studier, der har udråbt D-vitamin som et muligt middel mod coronavirus.
De studier har flere af Sandie Skovgaard Hansens kunder også læst.
- De tænker, at det er noget, der måske kan understøtte deres immunforsvar, siger hun.
Men ifølge Lars Rejnmark, der er overlæge og klinisk professor ved Aarhus Universitet, bør folk slå koldt vand i blodet, for der er ikke gode nok beviser for, at D-vitamin kan beskytte eller hjælpe mod coronavirus, siger han.
- Desværre er vi endnu ikke ved det stadie, hvor vi kan sige, om der er noget om snakken eller ej. De studier, der er lavet indtil nu, er ikke af en sådan kvalitet, at du får mig til at gå ud og anbefale at tage D-vitamin af den årsag, lyder det fra overlægen.
Lars Rejnmark er faktisk bekymret over, at så mange danskere for tiden køber D-vitaminer. For han møder i øjeblikket en del patienter, som ligger alt for højt i D-vitamin.
Og det er ikke sundt, slår han fast.
- For meget D-vitamin kan lige så vel svække én som det at have for lidt.
Derfor mener han, man skal passe på med at selvmedicinere sig, hvis man er sund og rask.
- I øjeblikket kan man købe kosttilskud, som indeholder 100 mikrogram D-vitamin per tablet, og det vil være alt, alt for meget for de fleste, siger han.
Han henviser til Sundhedsstyrelsen, som anbefaler D-vitamin som forebyggende tilskud til bestemte befolkningsgrupper som gravide og ældre eller folk, der ikke kommer ret meget ud.
- Men kommer man udendørs i sommerhalvåret og får sol og spiser fed fisk i vinterhalvåret og i øvrigt er sund og rask, er der ikke den store grund til at spise D-vitamin og slet ikke til at tage for meget D-vitamin, siger han og peger på, at det maksimalt bør være 10 mikrogram om dagen.
Her fortæller overlæge Lars Rejnmark om sin bekymring over stigningen i salget af D-vitaminer
Giftlinjen advarer om forgiftninger
Også hos Giftlinjen vækker det bekymring, at folk i stigende grad køber D-vitaminer. For får du for meget D-vitamin, kan det have store konsekvenser for kroppen, fortæller klinisk professor hos Giftlinjen ved Bispebjerg Hospital Kim Dalhoff.
- De lette tilfælde kan give primært mave-tarmproblemer med kvalme, opkast og mavesmerter, irritabilitet og sløvhed, hvorimod de svære forgiftninger kan give problemer for hjernen med kramper, konfusion og for meget kalk i blodet, som kan give nyresvigt og nyresten, advarer han.
Og der er også risiko for varende konsekvenser, og det bør man have i baghovedet, hvis man kaster sig ud i selvmedicinering med D-vitaminer, mener han.
- Nogle af de symptomer kan godt være kroniske, så du får en permanent nedsat nyrefunktion, siger han.