Samsø vil gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen

Samsø vil satse på lokale arbejdspladser og en minimal mængde affald med cirkulær økonomi.

Samsø vil genanvende mere til gavn for miljøet, men også de lokale arbejdspladser vil få et boost af cirkulær økonomi. Her ses overdrevsbakkerne ved Nordby (Arkivfoto). (Foto: MORTEN JUHL © (c) Scanpix Denmark)

Tørre kuglepenne og slidte kontormøbler kan bruges igen til nye formål i stedet for at ende som affald, og det vil Samsø være verdensmester i.

Øen satser nemlig på at blive det første samfund i verden, der har en fuldt udviklet cirkulær økonomi. Her skal så få varer som muligt hentes udefra, og det er samtidig et opgør med brug-og-smid-væk-kulturen.

Samsø er internationalt kendt for planerne om at blive selvforsynende med energi. Det ligger i naturlig forlængelse at blive berømt for genanvendelse, siger chefen for teknisk forvaltning, Søren Steensgaard.

- Det skal tænkes ind i alt. Hvis kuglepennen er lavet af majsstivelse kan den komme i biogasanlægget, og producenter skal hente kontortæpper igen, når de skal skiftes, forklarer han.

Samsø har døbt projektet Full Circle Island, og initiativet skal gavne både miljø og mennesker på Samsø.

- Vi vil fremme bæredygtig udvikling og lokale arbejdspladser, hvis vi i højere grad bygger på vores lokale ressourcer, siger Søren Steensgaard.

Et af de første projekter er et biogasanlæg i slutningen af 2018. Det skal både lave biogas til færgen og producere øens egen plantegødning ved at indsamle plantemateriale fra øen.

Økonomiudvalget vil i dag beslutte, om øen skal tage skridtet fuldt ud og indstille sig på cirkulær økonomi.