Samsø vil udrydde plastikposer - naturfredningsforening er skeptisk

Alle handlende på øen skal fremover bruge poser af bomuld i stedet for plastikposer.

Det er blandt andet naturen på Samsø, som gadekæret i Nordby, der skal skånes for plastik. (Foto: © Carsten Andersen)

Alle bæreposer af plastik skal væk fra butikkerne på Samsø. I stedet for skal folk bruge en økologisk genbrugspose af bomuld

Det fortæller projektleder Gunnar Mikkelsen fra Samsø Kommune.

- Vi undgår plastikbærerposer i hele handelsledet, siger han.

Ideen med at droppe plastikposerne er kommet fra folk på Samsø, fordi de gammeldags plastikposer er en af de største affaldskilder på øen - og på en ø er affald et problem.

- Al affald, der er på øen, bliver på øen. Vi har en færge, hvor alting skal sejles ud af, så i princippet, når vi skaber affald, så bliver det på øen, forklarer Gunnar Mikkelsen.

I stedet for bæreposen af plastik skal butikkerne og deres kunder vænne sig til at bruge en økologisk genbrugspose

- Det er en pose, som man tager og beholder, men har man glemt sin pose, så ligger der poser. Har man glemt den mange gange og har ti derhjemme, så kan man også aflevere dem i butikkerne, siger han.

Danmarks Naturfredningsforening er dog skeptisk overfor Samsøs plan om at fjerne alle plastikposerne fra øens butikker.

Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk rådgiver ved foreningen, siger, at det kan være godt at komme af med plastikken, men når poserne bliver erstattet af økologiske bomuldsposer, er hun betænkelig.

- Lige for tiden er man faktisk i tvivl om, hvad der er den bedste løsning. Derfor har Miljøstyrelsen også sat en analyse i gang, hvor de undersøger, hvad der er det bedste alternativ til plastikposer, siger hun og uddyber:

- Vi synes ikke, at det er den bedste løsning for miljøet. Der er nemlig også udfordringer med bomuldsposer, for de er også produceret.

Hvis alt går efter planen, så er plastikbæreposterne ud af butikkerne til februar, siger Gunnar Mikkelsen.

Samsø, der har fået 50.000 kr fra NRGi´s værdipulje til grøn omstilling, er ikke den første ø, der dropper plastikposer. Tidligere i år droppede butikkerne på Møn dem også.