Samsøs borgmester overvejer at genindføre bopælspligt

Samsø debatterer, om bopælspligten vil give flere fastboende eller flere forfaldne huse.

Den socialdemokratiske borgmester på Samsø mener, at bopælspligt kan give flere huse til de unge familier, der gerne vil bo på øen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Både ejendomsmæglere, boligejere og boligkøbere er bekymrede på Samsø.

Den socialdemokratiske borgmester Marcel Mejer mener nemlig, det kan være en god idé at genindføre bopælspligt.

- Nogle familier, som gerne vil flytte til Samsø, har svært ved at finde et hus at leje eller det rigtige hus at købe. Selv i de store byer Onsbjerg og Tranebjerg bliver husene købt op og brugt til sommerhus, siger han.

Forslaget kommer også i lyset af, at der næste år bliver en direkte forbindelse til Aarhus, og at der er unge familier, der gerne vil flytte til øen.

- Jeg vil bringe bopælspligten op til diskussion, da jeg frygter, at vi spænder ben for os selv, hvis vi ikke har den boligmasse til rådighed, som er krævet for, at de kan flytte herover, siger han.

Bopælspligt kan give faldefærdige huse

Bopælspligt vil sige, at man skal bo i huset hele året og ikke må bruge det som sommerhus.

Men det er altså en rigtig dårlig ide, borgmesteren er ude med, mener Per Urban Olsen fra Det Konservative Folkeparti og formand for Erhverv- og Bosætningsudvalget.

- Hvis man ejer et hus på Samsø og gerne vil af med det, og ens købermarked er begrænset til 3.700 samsinger i stedet for 4,5 millioner danskere, så skaber det bekymring, siger han.

Han mener, at bopælspligt er den helt forkerte vej at gå.

- Vi har haft bopælspligten tidligere, og vi oplevede, at man ikke kunne komme af med sit hus, så det stod og forfaldt. Det er vi kommet af med og har i dag en flot boligstandard, og vi skulle meget nødig tilbage til de tider, hvor tingene forfaldt, og de ikke kunne sælges, siger Per Urban Olsen.

Fritidsturister opkøber områder

Men det rokker ikke ved borgmester Marcel Mejers tro på, at en genindførelse er værd at overveje.

- Vi trænger til en diskussion om det. Som ø er vi ikke interesserede i at få skyhøje boligpriser. Sommerhusene på Samsø koster snart det samme som i Skagen. Det fortrænger øboerne og vores muligheder for at være en del af samfundet på lige fod med turisterne, siger han.

Der er nemlig en tendens i boligmarkedet på Samsø lige nu, forklarer han.

- I dag er der fritidssamsinger, der køber hele veje eller områder. Det kan vi ikke leve med som ø, da vi vil være et helårssamfund.

Ballen Havn er Samsøs største og mest besøgte havn og har cirka 8.500 gæsteanløb om året. (Foto: Jesper Bo Pedersen © dr)

Svært at tiltrække nye borgere uden lejeboliger

I følge Midtjydsk Boligselskab står 150 personer på venteliste til en lejebolig på Samsø.

Manglen på lejeboliger er også et problem for drømmen om at få flere til at bo på øen, mener Per Urban Olsen.

- Man bor til leje først og finder ud af, om det overhovedet er noget for en, men hvis man ikke kan leje noget, så kommer man ikke, så jeg er fuldstændig overbevist om, at vi går glip af noget i øjeblikket, siger han.

Derfor har Erhverv- og Bosætningsudvalget nu sat gang i en analyse af, om det kan betale sig at opføre nye lejeboliger.

Her øjner Per Urban Olsen en mulighed i de såkaldt ressourcestærke seniorer.

- Der er mange fra byerne, der har solgt deres hus og ønsker at flytte et fredeligt sted hen, men ikke vil købe nyt. Det nytter ikke, at de ikke kan leje noget, så det skulle vi gerne finde ud af.

Nordby blev i 1990 kåret til Danmarks bedst bevarede landsby.
Facebook
Twitter