Selvevaluering for kræftpatienter giver færre besøg på hospitalet

Udvalgte prostatakræftpatienter på ti hospitaler har været med i succesfuldt projekt.

Prostatapatienter har udfyldt et helbredsbarometer inden konsultationer for at sikre, at deres egen oplevelse af helbreddet kommer mere frem. (Foto: © Colourbox.com, ColourBox.com)

Færre besøg på hospitalet for prostatakræftpatienter. Det har vist sig at være resultatet af et to-årigt projekt på ti danske hospitalsenheder.

Gennem et redskab kaldet helbredsbarometret har man bedt patienter med prostatakræft om løbende at evaluere deres eget helbred.

Et af de steder, man har gjort det, er på Aarhus Universitetshospital. Besvarelserne har sygeplejerske Anne-Dorte Seyer-Hansen blandt andet kunne bruge til at skræddersy behandlingen bedre end hidtil.

- Vi har som fagpersoner nogle forestillinger om, hvad der rører sig for den enkelte patient efter en behandling, og det stemmer ikke altid overens med det, patienten oplever, forklarer hun.

Helbredsbarometeret går ud på, at patienterne inden et kontrolbesøg skal besvare spørgeskemaer om deres helbredsoplevelse. Anne-Dorte Seyer-Hansen mener, at det er med til at sikre, at patienterne får de svar, de har brug for.

Ofte er patienterne nemlig i så stresset en tilstand, når de skal til kontrol, at de glemmer at spørge.

- Jeg tænker, at systemet kan være med til at få dem sporet ind på, hvilke problemstillinger de kan drøfte med os.

Projektet med helbredsbarometret har vist sig at være så stor en succes, at man i den seneste økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner har aftalt at udbrede det til flere sygdomsgrupper.