Sidste skoledag uden shots og øl: Aarhus Kommune holder alkoholfri afgangsfest for 3.000 elever

Den alkoholfri sidste skoledag møder kritik fra Danske Skoleelever, der frygter, at et forbud vil gøre det mere spændende at snige øl ind til festen.

I dag klæder de aarhusianske niendeklasser sig ud og kaster med karameller. Men på grund af et nyt alkoholforbud, så går slik og øl ikke længere hånd i hånd på sidste skoledag. (Foto: © Teitur Larsen, DR)

Måske kan du selv huske din sidste dag i folkeskolen, som for mange danskere har betydet udklædning, karamelkast og godt med våde varer.

Eller måske kan du slet ikke huske den, fordi du fik lidt for meget af sidstnævnte?

Det er den situation, som Aarhus Kommune vil sætte en stopper for, når man i dag inviterer over 3.000 afgangselever fra niende klasse til alkoholfri afslutningsfest ved Grim Festivalplads i Brabrand uden for Aarhus.

- Det er et problem, fordi der tidligere har været rigtig mange unge, der har været påvirket af alkohol. Der er nogle, der har haft det skidt, og nogle, som simpelthen ikke har oplevet dagen som særlig positiv. Og det er jo det, vi gerne vil give dem, siger Michel Larsen, leder af Gadeplan Børn og Unge, der står bag arrangementet, som er en forlænget skoledag med mødepligt.

Sidste skoledag med hegn, vagter og taskegennemsyn

Dagen byder på DJ-set, livemusik fra blandt andet ICEKIID og Lamin, basketball, bueskydning og brætspil. Men de unge skal ikke se frem til at skylle ICEKIID ned med en Smirnoff Ice, for eleverne skal igennem et strengt sikkerhedstjek for at overhovedet at komme ind.

- Vi har valgt Grim Fest, fordi der er hegn omkring, og vi har vagter på. Vi har en masse frivillige, som går rundt og holder øje med hegnene, hvis de unge vil smide ting over, siger Michel Larsen.

- Før de overhovedet kører derud, så bliver deres tasker gennemgået og sådan nogle ting. Og de får at vide, at de ikke må have det med, fortsætter han.

Mille Borgen Mikkelsen, formand for Danske Skoleelever, er sikker på, at dagen nok skal blive god, men kunne godt have ønsket sig, at eleverne også havde haft noget at skulle have sagt, når det kommer til alkoholforbuddet.

- Jeg tror da mange af dem glæder sig til den her kæmpe festdag. Men det er selvfølgelig ærgerligt, at man har valgt at sige nul alkohol. Jeg tror, det er bedst, hvis vi kan skabe nogle løsninger, hvor alle kan se sig selv i beslutningen, siger hun.

Mille Borgen Mikkelsen, formand for Danske Skoleelever, ville gerne have haft, at skoleeleverne havde haft mere medbestemmelse omkring alkoholforbuddet. (© Danske skoleelever)

Og når de voksne siger nej, så tror Mille Borgen Mikkelsen, at der er risiko for, at det bliver lidt mere fristende at snige alkohol inden for hegnet:

- Jeg frygter, at vi får dannet en snigekultur, hvor det ender med en krig om, at hvis vi ikke må have alkohol med, så gør vi det alligevel. Fordi vi ved jo alle, at et forbud gør det lidt mere spændende.

Halvdelen af de 15 til 25-årige vil have mindre druk

Når Aarhus Kommune slår fast, at slik og sprut ikke længere skal gå hånd i hånd på sidste skoledag, så er det, fordi kommunen har vedtaget en alkoholpolitik, hvor sidste skoledag indgår som et af de tidspunkter, hvor man skal forsøge at udskyde de unges alkoholdebut.

Men vigtigst for Michel Larsen, der står bag dagens arrangement, er det, at de unge selv efterspørger mindre druk helt generelt.

- En undersøgelse fra 2019 viser, at over halvdelen af alle 15 til 25-årige i Danmark ønsker en ny og ændret alkoholkultur. De vil hellere opleve ting frem for at drikke, siger han.

Undersøgelsen kortlægger unges alkoholvaner og er lavet af Kræftens Bekæmpelse.

Niels Sandø er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, og han er begejstret for det nye tiltag

- Det synes jeg er rimeligt og kun på sin plads. Når man går i folkeskolen, så er man for ung til at drikke alkohol. Det, der er behov for, det er, at de voksne træder i karakter og er med til at sætte nogle rammer for, hvordan de skal more sig og have det sjovt.

I anbefaler, at unge under 18 holder sig fra alkohol. Hvorfor er det farligt for den aldersgruppe?

- De er unge, og hjernen er først færdigudviklet, når man er 25 år. Det har altså påvirkning af hjernen, også ved relativt beskedne indtag af alkohol. Det påvirker sådan noget som koncentration og indlæring, så det har nogle effekter på hjernens udvikling. Det kan man lige så godt undgå, hvis det er muligt.

Festdagens arrangør, Michel Larsen, slår dog fast, at en indsmuglet øl i højere grad vil indkassere en løftet pegefinger end et klippet festivalarmbånd:

- Jamen så får vi lige en snak med vedkommende og tager det alkohol, de har med. Men det er ikke sådan, at vi lige umiddelbart har tænkt os at smide dem hjem, siger han.