Silkeborg gør det, som andre provinsbyer drømmer om: Vinder børnefamilier fra storbyen

Sidste år flyttede så mange til Silkeborg, at byen nu er blandt landets ti største.

Frederikke Stærdahl er flyttet fra Sønderborg til Silkeborg med sine to døtre Nicoline og Freja. (Foto: Sanne Nyland Christensen © dr)

I Midtjylland er Silkeborg ved at bryde ud af sin oprindelige skal og går i disse år fra provinsby til at være satellitby for Danmarks andenstørste by, Aarhus.

Lige nu arbejder gravkøer på højtryk mellem Gødvad og Gravballe for at skabe en ny bydel med plads til 7.000 borgere.

De første huse står allerede færdige på rad og række i Eriksborg, hvor små, spæde bøgehække stritter op af jorden.

I den nyanlagte have på Merianvej graver Carl flittigt og hjælper sin jævnaldrende nabo Aksel med at tømme plastikscooterens lille trailer, mens mor Mona Steengaard Sørensen kommer med gode råd.

Sammen med sin mand Kasper Steengaard Sørensen flyttede hun i slutningen af 2016 ind i et af områdets første, færdige huse.

- Vi er gået fra at have en mudderplads udenfor til en fin asfalteret vej og massevis af børn. Hundrede meter væk er nye i gang med at bygge huse, og der er gravemaskiner og lastbiler. Så der er rig mulighed for underholdning for de små, siger hun.

Der skal nemlig være 3.800 splinternye boliger i bydelen Eriksborg.

Mere for pengene

Det unge forældrepar boede før i en lejlighed i Aarhus, men der var ingen tvivl om, at landets selvudnævnte outdoorhovedstad mellem søer og skove skulle være deres nye hjemby.

De ville nemlig have eget hus med have, og det kunne de ikke købe i Aarhus, fortæller Kasper Steengaard Sørensen.

- Det kostede cirka en million mere for et hus i samme klasse, så regnestykket var let for os, da vi gerne vil have noget nyt, siger han.

Kasper Steengaard Sørensen er afdelingsleder i en It-virksomhed i Aarhus, mens Mona Steengaard Sørensen også har rykket arbejdslivet til Silkeborg.

- Vi har heldigvis to biler, så den ene kører stadig til Aahus, og jeg har været så heldig at få job i Silkeborg, så der er kun en af os, der pendler, og det fungerer, siger hun.

Det fungerer også godt 100 meter væk på Rosmarinvej. Her bor Frederikke Stærdahl med sine døtre Nicoline og Freja.

Da hendes flyttelæs for et år siden rykkede til Silkeborg, var det kørt helt fra Sønderborg.

- Jeg var studerende og i gang med min pædagogiske uddannelse og ved at skrive en bachelor, da jeg flyttede herop, så det var lidt et sats, men det lykkedes.

Da Frederikke Stærdahl for lidt over et år siden foldede danmarkskortet ud og overvejede hvor hun skulle slå sig ned med sine piger, var valget indlysende.

- Silkeborg ligger ret godt strategisk i forhold til jobmuligheder. Inden for en halv time kan man dække Ikast, Herning, Viborg, Skanderborg og Aarhus. Den nye motorvej bliver også bygget. Det tager seks minutter fra mit hus at komme enten mod Aarhus eller Herning, siger hun.

Bunken med byggesager vokser

For fem år siden oplevede 52 af landets 98 kommuner, at der flyttede flere fra end til. Siden har hele 18 kommuner vendt udviklingen til det positive, viser tal fra Danmarks Statistik.

Silkeborg er højdespringeren, hvor 721 flere flyttede til kommunen end fra kommunen i 2018, og på byens borgmesterkontor har man en plan. De nuværende 93.000 borgere i kommunen skal nå 105.000 i 2030.

  • Silkeborgmotorvejen går gennem noget noget af Danmarks smukkeste natur, Gudenådalen, og passerer tæt på byen Silkeborg. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • Silkeborgmotorvejen blev indviet 11. september 2016 af Kronprins Frederik . (Foto: henning Bagger © Scanpix)
1 / 2

Borgmester Steen Vindum (V) har været nødt til at hyre flere hænder for at komme gennem den voksende bunke af byggeansøgninger.

- Vi har ansat lidt flere folk. Vi er den kommune i øjeblikket, hvor der bygges femte mest. Det er kun overgået af landets fire største byer. Det vælter ind med nye borgere i Silkeborg, og det er fantastisk, siger han.

Silkeborg har dermed lavet den kovending, som andre provinsbyer kun kan drømme om.

I den danske outdoorhovedstad er tilbud om billige boliger og motorvej blevet et trækplaster for især børnefamilier fra storbyen.

Det forklarer Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter.

Fra provins til satellit

Derfor er byen rykket ind i en ny liga, siger siger Curt Liliegreen.

- Silkeborg er gået fra at være en provinsby til at være en satellitby for et stort kraftcenter i form af Aarhus.

Efter flere år med dalende befolkningstal og træghed i byggesektoren er skuden nemlig vendt. Sidste år rykkede kommunen ind i en top 10 over landets største, og lige nu er det kun i landets største universitetsbyer gravkøer og kraner har mere travlt.

-Det betyder, at Silkeborg ikke bliver ramt af den voldsomme aldring, som mange andre kommuner bliver ramt af i disse år, siger Curt Liliegreen.

En aldrende befolkning er nemlig enhver borgmesters mareridt.

- Det bliver nogle kommuner og bysamfund med færre erhvervsaktive, med mange ældre, der bliver mindre omsætning til en række lokale haltende og vi vil se et boligsamfund, der skranter.

Facebook
Twitter