Silkeborg har fået flere end 1.000 patienter fra Aarhus Universitetshospital: 'Vi kan ikke hjælpe mere'

Personalet har taget ekstra vagter for at kunne tilbyde flere patienter en operation.

Gitte Krabbe ser gerne, at medarbejderne på Regionshospitalet Silkeborg får en økonomisk bonus for at knokle igennem. (Foto: Emma Lichscheidt © dr)

Siden december har regionshospitalerne i Region Midtjylland hjulpet Aarhus Universitetshospital med operationer, som det nye universitetshospital ikke kunne nå.

Det skyldes blandt andet sterilcentralen, der sidste år ikke kunne følge med, så beskidt udstyr hobede sig op.

Derfor bad hospitalsledelsen på Aarhus Universitetshospital om hjælp fra de øvrige hospitaler i regionen.

I Silkeborg har det betydet over 1.000 ekstra knæ- og hoftepatienter fra december til april, og det har været et kæmpe pres for personalet på Center for Planlagt Kirurgi, fortæller sygeplejerske og tillidsrepræsentant Gitte Krabbe.

- Vi har knoklet en vis del ud af bukserne, for at hjælpe alt hvad vi kunne, og vi har prøvet at give alle patienter en rigtig, rigtig god behandling, selv om vi har haft meget mere travlt, end vi næsten nogensinde har haft, siger hun.

Afdelingens personale har taget ekstra vagter og holdt åbent mere end normalt for at kunne tilbyde flere patienter en operation.

- Vi har løbet rigtig stærkt og taget ekstra vagter. Vi har taget nogle lørdage i brug i vores ambulatorium, som ellers er lukket i weekenderne. Det har lavet en lille bakketop på operationsgangen, som har haft ekstravagter og travlt. Operationsdagene er også blevet en lille smule længere, fortæller Gitte Krabbe.

Helge Emil Nielsen fra Højbjerg er nu patient i Silkeborg, hvor han skal have en ny hofte. (Foto: Emma Lichscheidt © dr)

Tryg patient i Silkeborg

Helge Emil Nielsen fra Højbjerg er en af de patienter, der egentlig skulle have været opereret på Aarhus Universitetshospital, men i stedet måtte tage turen til Silkeborg for at få en ny hofte.

For ham er den lidt længere køretur underordnet. Han er bare glad for endelig at blive opereret.

- Jeg skal jo ikke køre meget længere for det. Jeg bor i den sydlige del af Aarhus, så det tager mindst en halv time til Skejby og godt en halv time at køre herud. Jeg har hørt, at de er dygtige, så det er jeg meget tryg ved, siger han.

Regionshospitalet i Silkeborg ligger knap 45 kilometer fra Aarhus Universitetshospital.

Også regionshospitalerne i Randers og Horsens har haft ekstra patienter på afdelingerne de seneste måneder. Randers har taget imod 140 Aarhus-patienter. Horsens har haft 53 ekstra operationer og desuden indstillet en række operationer, som ellers skulle være flyttet til Skejby.

Frygter at skulle hjælpe til igen

På Center for Planlagt Kirurgi i Silkeborg er de sidste Aarhus-patienter ved at være igennem, og Gitte Krabbe er glad for at have hjulpet både patienter og kolleger i Skejby.

Alligevel tør hun ikke ånde lettet op endnu. Aarhus Universitetshospital skal nemlig i år spare 325 millioner kroner, blandt andet fordi flytningen fra de eksisterende lokaler til det nye supersygehus i Skejby blev dyrere end forventet.

Derfor frygter Gitte Krabbe, at hun og kollegerne igen må træde til.

- Vi kan ikke hjælpe mere. Bægret skal helst ikke flyde over, og det er tæt på. Jeg synes, det er lidt trist, at vi knokler en vis del ud af bukserne, uden at vi selv får noget ud af det, ud over at vi kan se, at pengene ikke går ud til det private, siger hun.

Men det er for tidligt at sige, om regionshospitalerne i Randers, Horsens og Silkeborg kommer til at skulle hjælpe med at overtage patienter, når sparerunden på Aarhus Universitetshospital træder i kraft.

Det fortæller den lægefaglige direktør på Aarhus Universitetshospital, Jørgen Schøler Kristensen.

- Vi kan ikke sige noget om det endnu, men vi kan bare sige, at vi arbejder ihærdigt på at finde nogle besparelser, som går så lidt ud over patienterne som overhovedet muligt, siger han.

Pressede på operationer

Jørgen Schøler Kristensen forklarer, at man dog arbejder på at holde operationerne i Aarhus, fordi man stadig ikke har nået den fulde operationskapacitet på 1.000 patienter om ugen. Lige nu opererer man omkring 900.

- Vi har ikke en forventning om, at det skal gå ud over antallet af operationer, hvor vi i forvejen er pressede. Vi er nødt til at prioritere at komme op i antallet af operationer af hensyn til patienterne, siger han.

I Silkeborg håber tillidsrepræsentant Gitte Krabbe, at der kommer et økonomisk plaster på såret, hvis hun og kollegerne skal løbe ekstra stærkt i igen i fremtiden.

- Hvad gør man ikke for at hjælpe systemet? Vi håber bare, at systemet også husker os en gang imellem. Det kunne jo være, at nogen ville give os en lille smule økonomisk bonus, for det synes jeg virkelig, vi har fortjent. Giv os bare en lille julegave, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk