Sjælden allergi: Ida får eksem og udslæt af kæresten

Ida må tage medicin for at kunne holde sin kæreste ud.

Ida Nørgaard fra Aarhus er allergisk overfor sin kæreste Peter Damgaard. (Foto: Thomas Schmidt Nørgaard © DR Østjylland)

En ung kvinde fra Aarhus lider af en meget sjælden allergi, der giver hende problemer med kæresten.

Ida Nørgaard kan nemlig ikke tåle ham.

- Mine øjne hæver, hvis vi er samme rum. Hvis han kysser mig på munden klør det, hvis han kysser mig på halsen, får jeg eksem på kroppen.

Ida Nørgaard har fået lavet priktest, der viser, at hun ikke kan tåle sin kærestes spyt, sved, sæd og hår. Derfor må hun dagligt tage medicin for at kunne holde ham ud.

Outbreak-aben hedder Peter

- Egentlig er jeg ked af at tage medicin, men det er åbenbart et vilkår, hvis jeg skal være sammen med Peter, og det vil jeg jo gerne, siger Ida Nørgaard.

Kæresten Peter Damgaard kalder situationen hammerærgerlig.

- Man kan ikke gøre noget. Det er bare, sådan det er. Jeg er blevet outbreak-aben, siger han med reference til en amerikansk skræk-film.

Før medicinen og diverse cremer var det meget hårdt for det unge par.

Utåleligt i begyndelsen

- Vi var enige om, at det ikke skulle styre vores liv, men i begyndelsen var det helt utåleligt. Jeg kunne ikke klare de dagligdags ting, man skal, og blev meget indadvendt, hvilket ikke ligner mig, siger Ida Nørgaard.

De to håber, at der en dag kommer en forklaring på den allergiske reaktion, og de afviser, at det er naturens måde at fortælle, at de er et dårligt match.

- Selvom det er svært, skal det ikke ødelægge det for os, siger Peter Damgaard.

Ida Nørgaards allergi er meget usædvanlig, siger rådgivningschef Betina Hjorth i foreningen Astma-Allergi Danmark.

Meget sjældne - men svære - tilfælde

- Det er svært at opdage, hvad det egentlig er, der er galt mellem par, der har det sådan. Og det kan være svært at tale om, siger hun.

Hun kender til nogle enkelte tilfælde, hvor kvinder ikke kan tåle deres partners sæd, og den slags kan være meget besværligt at leve med.

- Nu har Ida og Peter valgt at være åbne. De har vedtaget, at det ikke skal begrænse dem. Men for andre kan det være problematisk eksempelvis at skulle planlægge samvær og ikke kunne være spontane, siger Betina Hjorth.

Læs mere i nedenstående artikel fra Astma-og Allergiforbundet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk