Skolebørn går hjem, når klubben lukker for Fortnite

Fritidsklub forsøger at lave aftaler med forældrene, så der er plads til andre aktiviteter end det populære computerspil.

Når Hårup Fritidsklub lukker for computerrummet, så bliver klubben halvtom, for mange elever vælger så at gå hjem for at spille videre. (Foto: Sofie Møller Themsen © Dr Østjylland)

Fortnite-dag eller ej?

Det afgør, om unge møder op i fritidsklub.

For de dage, hvor spilrummet er lukket, er der ikke mange elever i klubben.

Sådan er det blandt andet i Hårup Fritidsklub i Hjortshøj nord for Aarhus, fortæller afdelingsleder Martin Steffensen.

- Hvis vi lukker for computerrummet, så er der nogle, der vælger at gå hjem. Så ser vi dem ikke i to uger, og når vi så tager fat i dem, så siger de, at de sidder derhjemme og spiller Fortnite, forklarer han.

Og computerspillet Fortnite er virkelig blevet en dille blandt eleverne.

- Nu har jeg været i klub i ti år, og jeg har aldrig oplevet det på den måde. At så mange går så meget op i det. Hvor det tidligere var enkelte computernørder, der spillede meget, så er det alle nu, siger Martin Steffensen.

Optager både drenge og piger

En rundringning til 12 fritidsklubber i Østjylland bekræfter, at Hårup Fritidsklub ikke er alene om udfordringen: De unge har stor interesse i at spille Fortnite i klubberne.

Det er stort set alle drenge, der fordyber sig i spillet, men pigerne er også godt med, er erfaringen fra Hårup Fritidsklub.

En af dem, der godt kan lide spillet, er 11-årige Tobias Froberg.

- Nogle gange kan jeg godt finde på at gå hjem og spille, siger han.

- Jeg kan godt lide taktikspil, hvor man virkelig skal bruge hovedet.

For 11-årige Daniel Bøjstrup Hansen betyder det også noget, at Fortnite er en social aktivitet, man laver sammen med kammeraterne.

- Det er sjovest at spille sammen med andre, for det giver en lidt mere hyggelig stemning i spillet. Det kan godt blive lidt kedeligt, hvis man bare sidder og spiller selv, siger han.

Men der er også et konkurrenceelement, der trækker. At Daniel Bøjstrup Hansen kan måle sig mod andre, der er med i spillet.

- Det er et rigtigt sjovt spil, fordi det er sådan noget PvP (”player versus player” – spiller mod spiller, red.), hvor det handler om at dræbe hinanden, siger han.

Kræver aftaler med forældre

Martin Steffensen vil forsøge at løse problemet med, at Fortnite sluger al opmærksomhed, sammen med forældrene.

- Det er ikke sjovt at spille stikbold med to mennesker, så det kræver faktisk, at vi laver aftaler med forældrene. Hvis vi for eksempel holder computerrummet lukket om onsdagen fremadrettet, så vil vi kommunikere til forældrene, at vi meget gerne vil have, at deres børn bliver her. At de skal sige til deres børn, at de skal blive her, hvis de skal lave andet end at spille Fortnite, siger han.

Det er en god løsning, mener Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik i Aarhus. Han er cand.mag i psykologi og filosofi og arbejder med digitale spils effekter på unge menneskers hjerner.

- Fortnite er ikke nødvendigvis verdens bedste computerspil, men det er nemt at komme i gang med, så spillet er ikke kun for dem, der går meget op i at spille, fortæller han.

- Fortnites styrke er netop, at det rammer alle. Når så mange er med, så vil det også virke at lave fælles aftaler om, at i dag laver vi noget andet sammen i klubben.

Ekspert: Aftal fælles rammer

Christian Mogensen mener ikke, at forældre skal være bekymrede for, at børnene fordyber sig i Fortnite.

- Særligt ikke, hvis det er sammen med venner fra klassen. De skal selvfølgelig ikke glemme at se deres kammerater i øjnene, at spille lidt fodbold eller at komme ned til aftensmaden. Men computerspil i sig selv har ikke nogen negative konsekvenser, siger Christian Mogensen.

Derfor synes han, at det er en rigtigt god idé, hvis klubberne kontakter forældrene for at få dem med på fælles aftaler.

- Børnene vil gerne have rammer. Men det er vigtigt, at forældrene ikke sætter rammer for den enkelte, der sætter dem uden for fællesskabet. Hvis forældrene i klassen kan blive enige om, at her spiller børnene for eksempel ikke efter et bestemt tidspunkt om aftenen, så bliver ingen sat udenfor, siger Christian Mogensen.

Forældrene skal også være opmærksomme på, at børnene kan bruge penge på skins og udstyr i Fortnite og måske aftale en fælles ramme for, hvor mange penge de må bruge, siger Christian Mogensen.

- Ligesom man aftaler lommepengeniveau før en lejrskole.