To skoler står til bonus for at hjælpe fagligt svage elever: Nu vil kriseramt kommune tage pengene selv

Bonussen er 1,4 millioner kroner per skole, men nu vil Norddjurs Kommune tage pengene.

Auning Skole har blandt andet brugt penge på at oprette en særlig klasse til 16 drenge, der ikke var uddannelsesparate. (Arkivfoto). (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Rettet 20.06.2019 klokken 9.13: Ørsted Skole er rettet til Ørum Skole.

Der bliver ingen bonus til to folkeskoler i Norddjurs Kommune for at hjælpe fagligt svage elever, selvom de gør sig fortjent til pengene gennem et landsdækkende projekt.

Det er Auning Skole, Ørsted Skole og Kattegatskolen i Grenaa, som deltager i et elevløft-projekt, hvor staten præmierer skoler, der formår at hjælpe eleverne i 9. klasse til at få bedre karakterer i dansk og matematik.

Bonussen til skolerne i Norddjurs er 1,4 millioner kroner per skole, men nu har kommunalbestyrelsen besluttet at tage pengene fra to af skolerne, hvis de får dem.

Det skal stoppe den økonomiske blødning, der blandt andet stammer fra en stor elevflugt oven på en skolelukning i kommunen, forklarer næstformand i Børne- og Ungdomsudvalget Allan Gjersbøl Jørgensen (S).

- Vi skal finde en måde at få balance i vores regnskab. Det er et af de steder, hvor vi kan pege på noget økonomi, der ikke er en direkte besparelse på området, fordi det er en bonuspræmie, siger han.

Skuffet skoleleder

Der skal i alt findes otte millioner kroner inden for hans udvalg, og politikerne havde oprindeligt peget på, at pengene skulle findes ved en grønthøsterbesparelse på alle skoler.

Men på Auning Skole, der potentielt kan miste bonussen, er pengene allerede investeret i eleverne, fortæller formand Brian Axelsen.

- Det er jeg mildest talt skuffet over. Det er midler, som vi allerede har brugt og forventer at gøre brug af i det kommende skoleår for at lykkes med projektet, siger han.

Det såkaldte elevløfte-projekt startede sidste år, og da lykkedes det for Auning Skole at få bonussen, som blandt andet er brugt til at lave en særlig klasse for 16 drenge, der ikke var uddannelsesparate.

- Det er en investering, vi har lavet for at lykkes med vores svageste elever. Vi er selvfølgelig skuffede, fordi vi dels har brugt pengene og dels har et ønske om at lykkes næste år, og det bliver unægtelig sværere, siger han.

En uhørt straf

De to skolers bonus vil give 2,8 millioner kroner i kommunekassen, og desuden anbefaler politikerne alle skoler til generelt at udvise mådehold for at nedbringe udgifterne.

Men det er en uhørt straf, fordi skolerne netop har brugt tid og kræfter på at løfte sine elever, mener Venstres undervisningsordfører Annie Mathiesen.

- Mange skoler har lavet en investering for at sikre, at de svageste bliver løftet, og det er samtidig med blik for, at de tror på, at der er en mulighed for at få de her penge, siger hun.

Allan Gjersbøl Jørgensen er enig i, at det ikke er en optimal situation.

- Jeg ved godt, at løsningen ikke er populær, men det er en bedre løsning end at spare hele skolevæsnet med 1,3 procent resten af året. Vi har åbnet for at sige, at vi må se i 2020-forhandlingerne, om vi kan få tilbagebetalt pengene, når vi kender vores indtægtsside med den nye regering, siger han.

Projektet kommer fra Undervisningsministeriet, og 104 skoler i hele landet deltager.