Slår din hud også ud under mundbindet? ’Maskne’ er 2020’s nye hudfænomen

Flere henvender sig med hudproblemer, hvor mundbindet sidder.

Ordet maskne er en blanding af maske og akne. Flere oplever nemlig, at de får urenheder, lige der hvor mundbindet sidder. (Collage: Mathias Jacobsen, Foto: Colourbox)

Det blå mundbind sidder omhyggeligt over næse og mund på 25-årige Josephine Hougaard, når hun er på studiet og i butikkerne.

Men selv når hun ikke skal bruge maske, så efterlader den stadig spor efter 2020's krav om mundbind i hendes ansigt.

Knopper på kinderne, urenheder og rødme på hagen og en hud, der strammer, er følgerne på Josephine Hougaards hud.

- Jeg har en historik med mild akne, som jeg egentlig havde fået bugt med, men som pænt er vendt tilbage, efter min brug af mundbind er steget. Det er især fra næsen og ned og særligt på kinderne, siger hun.

25-årige Josephine Hougaard får renset sit ansigt i bund af en kosmetiker. Siden mundbind blev obligatorisk i busser og offentlige rum, er hendes hud slået ud med rødme og knopper. (Foto: Sanne Nyland Christensen/ P4 Østjylland)

Derfor har hun søgt professionel hjælp, og det er hun absolut ikke ene om, fortæller kosmetiker Camilla Lyhne Ravnkilde.

Hun har dagligt ti kunder i stolen hos Hudplejeinstituttet Dermalogica i Aarhus, hvor mundbindene har fået flere kunder på briksen.

- Mange ringer på forhånd for at høre, hvad vi kan gøre ved det, og hvad det kan skyldes, for de har aldrig oplevet det før. 80 procent er relateret til det, og der er måske 30 procent nye, siger Camilla Lyhne Ravnkilde.

Navnet er maskne

Fænomenet er så udbredt, at det nu har fået sit eget navn. Maskne, der er en sammentrækning af maske og akne.

Brugen af værnemidlet ses også tydeligt på huden hos dem, der svinger forbi privathospitalet Aleris Hamlet.

Det fortæller speciallæge i dermatologi Maria Luise Salskov Obad.

- Mange af mine patienter kan have lidt forværring i for eksempel akne. Jeg har haft patienter, der har svær eksem, hvor mundbindet har siddet, og som har svært ved at passe deres job, fordi de er udstyret med det her mundbind dagen lang, siger hun.

- Når jeg kommer hjem fra at handle og tager mundbindet af, så ser jeg, at, øv, nu er der kommet en urenhed mere, fortæller Josephine Hougaard. (Foto: PRIVAT)

På Aarhus Universitetshospital ser ledende overlæge i hudsygdomme Mette Deleuran også effekten af mundbind.

- Nogle af vores faste patienter klager over det, men der er også nogle af vores personaler, som har problemer med, at det giver rødme og ansigtsirritation, siger hun.

Der er flere grunde til, at mundbindet gør ondt værre for patienter med hudsygdomme.

Fugt, varme, friktion og kemikalier fra mundbindet er de faktorer, som gør ondt værre for patienter med hudsygdomme.

Præcist hvor mange, der lider af hudgener i større og mindre grad efter brug af mundbind, er der ingen tal på.

- Jeg forestiller mig, at rigtig mange henvender sig til deres praktiserende læge, og jeg ser kun dem, der bliver sendt videre til en specialklinik. Det er primært de grelle eksempler, hvor det er svært at få udslættet i ro igen, siger Maria Luise Salskov Obad.