Der er vingummi-sushi, et blodsprængt øje med syrligt slim inden i - og midt på hylden står slikcigaretterne.
- Det er helt vildt. Interessen for dem er så stor, siger Per Nielsen.
Han er indehaver af Krakær Camping, der ligger idyllisk midt i nationalparken Mols Bjerge på Djursland.
Tunge skyer har støvsuget pladsen for leg og liv, men højsæsonen er lige om hjørnet.
Sortimentet af ’sjovt’ slik i hans lille købmandsbutik er enormt, og hit nummer 1 er stadig den gode, gamle slikcigaret med tyggegummi i.
- Der er 13 cigaretter i én pakke, 32 pakker i en kasse, og jeg sælger i hvert fald seks kasser på en sæson. De er selvfølgelig lavet nøjagtig lige som en cigaret. Børnene går virkelig efter dem, siger Per Nielsen.
Store supermarkedskæder som Coop og Salling Group har droppet at have slikcigaretter på hylderne, men det har langt fra fået salget til at gå i stå.
Nu foregår det altså på campingpladser, men også i små kiosker, på færger og i omrejsende tivolier i det danske sommerland.
WHO til regeringen: Forbyd slikcigaretter
I Silkeborg leverer firmaet Candynavia A/S slikcigaretterne i farverige pakker, der ligner rigtige cigaretpakker. Ifølge direktør Benny Ebsen sælger han flere og flere af dem.
Fra 1. maj sidste år til 1. maj i år solgte Candynavia A/S 71.500 pakker til det danske marked. Det er en stigning på tre procent i forhold til det foregående år.
- Selvom der er meget fokus på, hvor usund rygning er i de her år, fortsætter salget af det her produkt med uændret fart. Det er, fordi børn synes, at det er sjovt, siger Benny Ebsen.
Men det stigende slag af slikcigaretterne sker, selvom verdenssundhedsorganisationen WHO fraråder det og nu opfordrer den danske regering til at indføre et forbud hurtigst muligt.
- Forskning viser, at et produkt som slikcigaretter kan medvirke til, at børn udvikler en positiv holdning til rygning. Det kan være med til at gøre det mere socialt acceptabelt og normal adfærd at ryge, siger Kremlin Wickramasinghe, der er læge og leder af WHO’s europæiske afdeling for forebyggelse af ikke-smitsomme sygdomme.
Han erklærer sig 'alarmeret' over, at slikcigaretterne sælges i stor stil i Danmark.
Regeringen har ellers et brændende ønske om, at ingen født i og efter 2010 skal starte med at ryge. Men for at det kan lykkes, bør slikcigaretter gøres til et ulovligt produkt, mener WHO.
- Et forbud mod slikcigaretter kan hjælpe til at opnå målet om, at færre unge mennesker skal ryge. Forslaget om en tobaksfri generation, som den danske regering har stillet, vil rykke tættere på, hvis de her produkter blev fjernet, siger Kremlin Wickramasinghe.
I Storcenter Nord i Aarhus er børnefamilierne trukket i ly for regnen. Mette Ditlev Holm og papdatteren Esther Berg på 11 år slentrer rundt blandt tøjbutikkerne.
- Jeg ville nok tænke, at det var cigaretter. Det ligner ikke tyggegummi, siger Esther Berg, da hun ser pakken med slikcigaretter.
Mette Ditlev Holm er meget overrasket over, at de stadig sælges herhjemme.
- Jeg kan huske dem fra min barndom, men har ikke set dem siden. Jeg synes, det sender et dårligt signal. Vi ved jo, at leg fører til læring. Så jeg tænker sagtens, at det kan føre til, at man gerne vil prøve rigtige cigaretter, siger hun.
Men er det ikke bare lidt sjovt og noget, børn skal have lov til at købe?
- Nej, det synes jeg egentlig ikke. Det gør det til noget sjovt og sejt. Jeg synes, man skal tage afstand fra at lege, at man ryger, siger Mette Ditlev Berg.
Stine Romme er trukket ned i Storcenter Nords legeområde med sin fireårige søn. Hendes øjne bliver store, da hun ser pakken med slikcigaretter.
- Jeg synes ikke, at det er et produkt, der er egnet til børn. Cigaretter skal ikke gøres interessante og spændende. Det skaber forvirring, at cigaretter sælges som slik, siger Stine Romme, der arbejder som sygeplejerske på Aarhus Universitetshospital.
Eksperter vil have dem fjernet
I Kræftens Bekæmpelse mener de også, at det er en dårlig ide, at slikcigaretter lige nu sælges mange steder i det danske sommerland.
- Vi ønsker ikke, at danske børn og unge bliver fortrolige med at ryge. Alt andet lige så er det en form for markedsføring af cigaretter, og det er vi selvfølgelig imod, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse.
Kræftens Bekæmpelse har i det seneste år fået en håndfuld henvendelser fra borgere, som ikke kan forstå, at det er tilladt at sælge slikcigaretter til børn.
- Det er jo et produkt, som er målrettet børn og unge, og det synes nogle borgere er underligt, siger Niels Them Kjær, der mener, at producenter og kiosker selv bør finde frem til, at slikcigaretter ikke skal sælges:
- Vi går ikke efter et specifikt forbud, fordi vi ikke ved, hvilken effekt det egentlig vil have, siger forebyggelseschefen.
En række forskere stemmer i og mener også, at slikcigaretter sender et uheldigt signal og kan være med til at gøre tobak til noget ’sjovt’ og normalt.
- Det kan vi ikke være bekendt over for børnene, siger Jørgen Vestbo, der er professor i lungemedicin ved The University of Manchester og medlem af Vidensrådet for Forebyggelse:
- Nogle vil måske synes, det er pjattet at gå til angreb på slikcigaretter, men det er med til at normalisere det at have med cigaretter og tobak at gøre. Er det sjovt med legetøjscigaretter, er det i hvert fald lige så sjovt – måske endnu sjovere – med rigtige cigaretter, siger han.
Hør, hvad Karen Marie Friis, der arbejder som lærer, mener om slikcigaretter:
Ifølge professoren er børn fantastisk gode til at genkende et produkt som cigaretter.
- Derfor skal de ikke præsenteres for det på et tidspunkt, hvor de er børn, og det kan se sjovt ud med en slikcigaret, siger Jørgen Vestbo, der opfordrer kioskejerne til at se sig selv i spejlet og overveje en ekstra gang, om slikcigaretter skal være en del af sortimentet.
Også Morten Grønbæk, der er direktør for Statens Institut for Folkesundhed, mener, at slikcigaretter sender et 'dumt signal'.
- Det sender et signal om, at børn kan lege med nogle ting, som faktisk kan inspirere dem til at begynde at ryge, når de bliver ældre, siger han:
- Og nu har jeg set det her produkt, og de ligner jo faktisk Camel-cigaretter i modsætning til lakridspiber, som ikke ligner rigtige piber, siger Morten Grønbæk.
- Chips er også farlige
Kritikken af slikcigaretterne preller dog af på Candynavia-direktør Benny Ebsen. Han mener ikke, at produktet i sig selv får børn og unge til at begynde med at ryge.
- Det tror jeg simpelthen ikke på. Det er nogle helt andre ting, der får dem til at ryge. Når unge for eksempel bruger snus i dag, er det jo ikke, fordi de har set det i fjernsynet. Det er, fordi det er mode, siger han.
Så du mener ikke, at der er noget etisk forkert i at levere det her produkt til børn?
- Nej, det gør jeg egentlig ikke. Børnene har også en mor og en far. Vi gør bare det, at vi skaber et spændende sortiment med sjove ting. Og slikcigaretter har altid været der, siger Benny Ebsen.
På Krakær Camping fortæller Per Nielsen, at det er børn helt ned til fem år, der køber slikcigaretterne i hans købmandsbutik.
Men han køber ikke eksperternes hårde dom over produktet.
- Jeg ser ikke nogen forskel på slikcigaretter og en pakke tyggegummi fra Stimorol. Det kan da godt ske, at det ligner en cigaret, men hvis det er det, der sælger, så er det fint med mig, siger Per Nielsen.
Coop vil for eksempel ikke sælge dem. Du kunne jo godt selv træffe et valg om ikke at sælge slikcigaretter?
- Det er deres valg. Det er mit valg, hvad jeg har i butikken. Alkohol er også farligt, men det står også på hylderne. Chips er også farligt. De finder jo ud af så meget, og der er de lidt dygtigere, end jeg er, siger han.
Så du føler ikke et ansvar selv for at holde slikcigaretter væk fra børn?
- Nej, det gør jeg ikke. Det er et stykke tyggegummi. Om det er aflangt, firkantet eller rundt, er det samme. Så længe det sælger, så kommer det ind i min butik, siger Per Nielsen.
På Christiansborg erklærer sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) sig også overrasket over, at slikcigaretter stadig kan købes.
- Det sender et ærgerligt signal, i en tid hvor flere gerne skulle holde op med at ryge, og hvor unge skal undlade at begynde at ryge, siger ordføreren, der ikke vil forbyde slikcigaretter ved lov, men opfordrer producenter til at droppe dem.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).