Smukfest beder kommunen om lån på fem millioner kroner

Skanderborg Kommune skal i dag behandle låneansøgningen på et møde.

Skanderborg Festival har fået 50 millioner kroner fra hjælpepakker. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Bøgetræerne i Skanderborg plejer at svaje i takt til musikken, når kalenderen bladres over på august. Men i år bliver der ingen fest under trækronerne.

Smukfest
er nemlig aflyst som følge af coronavirusset. Og det skaber et stort, tomt hul. Ikke bare i festivalkalenderen, men også i pengekassen hos festivalen.

Mere præcist forventer festivalforeningen at tabe 58 millioner kroner på aflysningen. Af dem bliver 50 millioner kroner dækket af statens hjælpepakker.

Derfor håber

Smukfest
, at Skanderborg Kommune vil træde til med et lån på fem millioner kroner, så der ikke er nær så stort et hul i likviditeten, forklarer Søren Eskildsen, der er direktionsordførende for
Smukfest
.

- Et lån på fem millioner kroner kan være dét, der kan lukke hullet, så vi har økonomi til at levere en festival på niveau til næste år, siger han.

Ifølge Søren Eskildsen er der flere grunde til, at festivalen ikke er bedre polstret økonomisk, selvom der har været udsolgt de seneste mange år.

- Foreningen er ikke sat i verden for at tjene penge. Alt vores overskud går til almennyttige formål eller til geninvesteringer i kommende festivaler. Så vi har ikke en kiste fyldt med penge til at stå et sted.

Borgmesteren er positivt stemt

Senere i dag skal økonomiudvalget i Skanderborg Kommune tage stilling til, om der kan findes fem millioner kroner til et lån, der kan tilbagebetales over de kommende fem år.

Og allerede inden udvalgsmødet får festivalens forslag opbakning fra kommunens socialdemokratiske borgmester, Frands Fischer.

- Hvert år tjener vores kultur- og foreningsliv i kommunen mere end fem millioner kroner ved aktiviteter på festivalen. På den måde har

Smukfest
en stor betydning for Skanderborg. Derfor er det vigtigt, at vi ser det i helhedsperspektiv for Skanderborg og alle de aktiviteter, der sættes i gang af festivalen, siger han.

Men borgmesteren skal ikke være bekymret for festivalens eksistens, hvis økonomiudvalget ikke vender tommelfingeren opad til låneforslaget.

For statens hjælpepakker har gjort, at

underskuddet
ikke er livstruende, selvom det er stort, slår Søren Eskildsen fast.

- Uden hjælpepakkerne havde det set helt anderledes ud, siger han og fortæller videre, at også festivalgæsterne, som har valgt at gemme deres billet til næste års festival, har en stor betydning for den fortsatte drift af

Smukfest
.

- Det er penge, der kommer os godt til gode. Og samtidig betyder det også, at vi virkelig mærker

opbakningen
fra vores gode og trofaste publikum.

Smukfest
bliver næste år afholdt fra den 4. til den 8. august.

Facebook
Twitter