Socialrådgiverne om ghetto-udspil: Straf mistænkeliggør dygtige fagpersoner

Der er ingen fagpersoner, som er i tvivl om, hvornår de skal indberette, mener formand for socialrådgiverne i Østjylland.

Ingen fagpersoner er i tvivl om, hvornår de skal underrette om børn, der måske er udsat for mistrivsel, mener Mads Bilstrup. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Socialrådgivere og pædagoger føler sig under mistanke med et nyt forslag fra regeringen.

Her skal fagpersoner straffes hårdere, hvis de undlader at give kommunen besked om børn, der måske bliver udsat for misrøgt i deres familier.

Det forslag bliver en del af regeringens ghetto-udspil, men det er en dårlig ide, mener formanden for socialrådgiverne i Østjylland, Mads Bilstrup.

Regeringens ghettoudspil

Regeringen vil i et nyt ghettoudspil, der skal komme parallelsamfund til livs, gøre det muligt at straffe kriminalitet begået i udvalgte zoner dobbelt så hårdt som normalt. Det skal gøre det tryggere at bo i udsatte boligområder. Regeringen lægger desuden op til at styrke politiindsatsen i udvalgte områder.

Se Tema

- Det er en generel mistænkeliggørelse af dygtige fagpersoner, der til dagligt arbejder med børn og er vant til at observere børn og se faresignaler ved børn, siger han.

Mads Bilstrup mener, at det vil skabe en usikkerhed blandt fagpersoner, hvis man kan blive straffet for ikke at opdage noget i tide.

Han oplever, at efter sager som Tønder og Brønderslev har der været en stor stigning i underretning inden for de sidste fem til syv år.

- Med de uhyggelige sager er der i dag ingen fagpersoner, som er tvivlende i forhold til, hvornår de skal underrette. De underretter ved den mindste tvivl, siger Mads Bilstrup.

I 2017 modtog socialkontorerne i Danmark op til 100.000 underretninger, fortæller Mads Bilstrup.

- I de forskellige lovindgreb og lovforslag, der har været de senere år, er det blevet særlig indskærpet, at alle og især fagpersoner har en skærpet underretningspligt, så det er vi som fagpersoner opmærksomme på, siger han.

Regeringen vil straffe fagpersoner, der ikke overholder den såkaldte underretningspligt, med bøde eller fængsel.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.