Søndagsgudstjeneste erstattet med live-streaming på Facebook

Getsemane Kirke i Horsens laver hver søndag en online gudstjeneste.

Hvordan laver man en online gudstjeneste på Facebook? Få svaret af ungdomspræst Sarah Høgh Lodberg her.

Hos Getsemane Kirke midt i Horsens er den traditionelle gudstjeneste søndag morgen droppet. I stedet sender ungdomspræst Sarah Høgh Lodberg sin gudstjeneste live på det sociale medie Facebook hver søndag kl. 16.

Det gør hun for at fange de unge mellem 20 og 40 år i Horsens lige der, hvor de er.

- Det var en idé, der udsprang, fordi vi ikke syntes, at gudstjenesten søndag morgen var så ungdommelig, og vi så ikke så mange unge, der kom til den. Derfor tænkte vi: ’Kunne man lave noget andet?’, siger hun.

Og det blev så til en gudstjeneste på nettet, som de unge kan se, når det passer dem.

Sarah Høgh Lodberg er ansat i Getsemane Kirke for at finde nye måder at engagere de unge på. En tredjedel af beboerne i Horsens Midtby er netop mellem 20 og 40 år, og det er en gruppe, der mangler tilbud, siger den unge præst.

- Jeg tror mest, det er formatet, der ikke fungerer. Det der med at møde op søndag kl. 10. Det er ikke der, unge er klar til at snakke om tro og eksistens, siger hun.

Kortere gudstjeneste

Derfor tager Sarah Høgh Lodberg hver søndag turen ud af kirken med sin ladcykel for at finde et anderledes sted til gudstjenesten end kirkerummet. Præstekjolen og -kraven bliver hjemme, men gudstjenesten er stadig bygget op som normalt med både en bøn til at starte med og en velsignelse til slut.

Desuden er gudstjenesten på nettet kortet meget ned i forhold til den traditionelle søndagsgudstjeneste. Og det kan godt være lidt udfordrende.

- Til at starte med var gudstjenesterne omkring 10 minutter lange, og der var en lidt anden ro. Men vi har snakket med fagfolk på området, som har fortalt, at det højst må vare tre minutter, hvis vi skal holde de unges opmærksomhed, siger Sarah Høgh Lodberg.

Og der er en god grund til, at online gudstjenesten foregår udenfor, fortæller hun.

- Jeg er meget optaget af, at vi godt kan erkende gud igennem det skabte, altså gennem naturen. Det giver nogle gode oplevelser til os, at vi har fokus på naturen. Og så er der også det helt lavpraktiske argument, at der er bedre lys udenfor, så det giver nogle flotte billeder. Det er stort at sidde i naturen, siger hun.

Opbakning til projektet

Siden Sarah Høgh Lodberg startede med at lave de mere alternative gudstjenester, har hun oplevet opbakning til projektet. Og når hun søndag efter søndag sender sine videoer ud på Facebook, er der omkring 100, der ser med.

- Generelt synes jeg, der har været overraskende positive tilbagemeldinger på vores gudstjenester. Der kommer tit en ’thumps up’ til videoerne og kommentarer om, at det har været en god gudstjeneste. Jeg har ikke fået negative kommentarer overhovedet, siger hun.

De nye gudstjenester henvender sig også til folk, der normalt ikke ville bruge folkekirken. I sommer havde kirken en vielse af et par, der havde set videoerne på de sociale medier.

- Det var et par, der måske ikke havde valgt at blive viet i den traditionelle folkekirke, men som havde set os og syntes, at de kunne relatere til det, vi gjorde. Og det er jo fedt, siger Sarah Høgh Lodberg.

Selvom der er opbakning til projektet, er det en meget anderledes måde at være præst på. For i modsætning til de almindelige søndagsgudstjenester med kirkegængere mangler der her et fysisk publikum. Og det kan godt være mærkeligt.

- Det er lidt underligt, at man sender noget ud og ikke rigtig ved, hvordan det bliver modtaget. Men det er også spændende og udfordrende, og jeg har en god følelse med det, siger Sarah Høgh Lodberg.