’Søndagslukket igen’: Energikrise bør få politikerne til at stramme lukkeloven, lyder opråb

Nils Krogstrup vil videreføre kortere åbningstider, når elpriser og inflation har dæmpet sig.

Nils Krogstrup er brugsuddeler i den lille by Gylling syd for Odder. Han vil gerne have strammet lukkeloven. (Foto: © Theis Lange Olsen/DR Østjylland)

Ude på lageret er det kun hvert andet lysstofrør i loftet, der er tændt.

I butikken er flere køleskabe fjernet – og så er åbningstiden for nylig skåret med halvanden time.

Dagli’Brugsen i Gylling lidt syd for Odder har som mange andre steder taget konsekvensen af de tårnhøje elpriser og den galopperende inflation.

- Siden 1. oktober har vi holdt lukket klokken 18 alle dage, siger brugsuddeler Nils Krogstrup.

Erfaringerne efter godt tre uger er gode. Butikken omsætter for nogenlunde samme beløb som før ændringerne i åbningstiden.

Og udover færre udgifter til el er der også en anden effekt:

- Når der er gået et helt år med de nye åbningstider, sparer vi omkring 150.000 kroner i lønomkostninger, siger Nils Krogstrup, der understreger, at han ikke har fyret nogen medarbejdere:

- Vi har fået mere travlt mellem klokken 16 og 18, så der bruger vi ekstra arbejdskraft, siger han.

Vanens magt

De gode erfaringer med kortere åbningstider får ham til at opfordre politikerne til at kigge på lukkeloven, der reelt blev afskaffet i 2012 og erstattet af en helligdagslovgivning.

- Man kunne jo holde lukket om søndagen. Det er meget vanens magt, det her med at vi kan gå ned og handle til klokken 21 eller 22. Tænk, al den kvalitetstid og fritid, man kunne få, siger Nils Krogstrup:

- Jeg synes, politikerne skal kigge på det. De afskaffede lukkeloven, men hvis de ikke gør noget, så lukker endnu flere butikker. De er nødt til at gribe ind på en eller anden måde, siger han.

Men får vi ikke et mere fleksibelt samfund og mindre stress, hvis folk kan handle, når de vil?

- Jeg siger ikke, at vi skal tilbage til gamle dage og bilfri søndage. Men det behøver jo ikke være en mulighed at kunne handle ind i så mange timer hver dag, siger Nils Krogstrup.

En strammere lukkelov vil få effekt alle steder. Kan du ikke bare lukke tidligere, og så kan supermarkeder i byen holde åbent længere?

- Men hvorfor skulle man ikke kunne finde ud af det inde i byen. Det er da klart, at det er fedt at kunne handle til klokken 22, men hvis ikke muligheden var der, ville deres vaner ændre sig. Så har de også tid til at gå på café bagefter, siger brugsuddeleren.

Coop: Kræver enighed i branchen

Hans arbejdsgiver, Coop, er slet ikke afvisende over ideen om at videreføre de kortere åbningstider, når energikrisen en dag løjer af.

Men informationsdirektør Jens Juul Nielsen mener, at det kræver, at alle konkurrenterne gør det samme.

- Hvis de gjorde det i samme takt, ville vi spare udgifter til energi og lønninger. Og det ville blive nemmere at rekruttere arbejdskraft, som er en udfordring i branchen, siger han.

Her kan du et indslag fra TV Avisen fra 2012, hvor lukkeloven blev liberaliseret:

En af Coops største konkurrencer, Salling Group, har ikke ønsket at kommentere forslaget om at videreføre kortere åbningstider. Ifølge Jens Juul Nielsen kommer Coop ikke til at gå enegang.

- Hvis konkurrenterne fortsætter med at holde lang tid åbent, så vil kunderne langsomt sive væk fra os, siger han.

Splitter politikere

Dermed ender den på politikernes bord midt i valgkampen.

I både Enhedslisten og Alternativet er de helt med på at ændre lukkeloven, så supermarkeder holder mindre åbent.

- Hvis vi er nødt til at kunne handle til klokken 22, er spørgsmålet, om ikke tempoet er for højt. Man kan godt planlægge sig ud af det, siger Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl, der stiller op i Østjyllands Storkreds.

Jette Lambert vil have det fint med permanent kortere åbningstider. (Foto: © Theis Lange Olsen/DR Østjylland)

Enhedslisten var imod liberaliseringen af lukkeloven i 2012 og vil meget gerne rulle det tilbage.

- Hvis det også kan få os hurtigere igennem den grønne omstilling, er det en god løsning. Og vi mener også godt, at supermarkeder kan holde lukket om søndagen, siger Anne Hegelund (EL), der er folketingskandidat i Østjylland.

Hos De Konservative mener erhvervsordfører Mona Juul ikke, at politikerne skal pille ved lukkeloven.

- Jeg kan godt forstå, at det er fristende, men det er meget bedre, hvis butikkerne selv finder ud af det. Der kan også være områder eller byer, hvor man beslutter at gøre præcis det samme i forhold til åbningstider, siger hun.

Men er det ikke urealistisk, at de kan blive enige om det?

Kasper Hansen mener, at der er liberaliseret for meget, når det handler om åbningstider i supermarkederne. (Foto: © Theis Lange Olsen/DR Østjylland)

- Nogle steder vil det være det, men det kan være, fordi der er forskellige hensyn. For en nystartet butik, der skal gøre sig lækker for kunderne, er det nok ikke lige den bedste løsning at holde åbent kort tid, siger Mona Juul, der søger genvalg i Østjylland ved valget 1. november.

I Dagli’Brugsen i Gylling bakker mange af de lokale op om de kortere åbningstider.

- Jeg synes godt, at de kunne holde lukket fra klokken 16 i weekenden, siger pensionist Jette Lambert.

Hvorfor det?

- Folk kan bare komme ud af busken, og så kan de unge mennesker komme hjem og holde fri, siger hun.

Også Kasper Hansen, der arbejder som rådgiver på Aarhus Universitet, er helt med på ideen om permanent kortere åbningstider.

- Jeg synes, at man har liberaliseret lidt for meget, siger han.