Søren Ryges have er også ramt: Ro på - haven skal nok overleve

Den populære tv-havemand giver gode råd til, hvordan man passer bedst på haven i varmen.

En utraditionel sankthans-aften uden hverken bål eller regn og måneder med solskin og temperaturer, der overgår selv de skønneste destinationer til sydens sol.

Den danske sommer har for alvor slået igennem i år.

Men selvom mange nok er glade for det varme vejr, er det også lidt af en udfordring for landets haveejere. For hvad skal man gøre, når solen bliver ved med at bage fra en skyfri himmel, og Hortensiaen efterhånden ser en smule solskoldet ud?

Det spørgsmål har en af landets mest kendte haveejere også stillet sig selv. Tv-havemanden Søren Ryge har nemlig også mærket på sin have, at den har haft det varmere end normalt.

- Jeg er jo så heldig, at min have har det lige så varmt som alle andre, men jeg bor på gammel søbund, så der er vand en meter nede altid, siger han.

Gult græs og gule blade på birketræet

Nogle steder har varmen alligevel sat sit præg. Eksempelvis er der pletter i græsplænen, der er gule. Men alligevel kunne han ikke drømme om at vande den.

- Græs bliver gult og vissent. Det dør ikke. Det vil jeg gerne sige med så store bogstaver som muligt. Så snart der kommer vand igen, bliver det grønt igen, siger han.

- Det er et spørgsmål om at vente. Det dummeste, man kan bruge vandet på lige nu, er græs. Det fordamper jo med det samme. Så ro på, siger han.

Derudover er ét af hans birketræer ramt.

- Det er begyndt at blive gult i bladene, og det går måske ud, men jeg har 150 birketræer, så det går også nok, siger han.

Netop det fænomen kender naturvejleder Finn Lillethorup i Økolariet i Vejle udemærket.

Han forklarer, at træerne smider bladene og går delvist ud, fordi de går i en slags dvaletilstand.

- De dør ikke sådan umiddelbart, for de kan klare meget. Det er en krisetilstand, og nogle dør, men de er forberedt på at kunne klare en vis krise. Mange af løvtræerne er vant til at stå i en periode om vinteren uden løv, selv om det lige nu er den tid, hvor de skulle lade op, siger Finn Lillethorup.

Søren Ryge: Vand planterne, hvis de får gule blade

Søren Ryge vander næsten ingen af sine haveplanter. Har sammenligner havens planter med potteplanter.

- Hvis man har planter, hvor man kan se, at nu hænger de godt nok med bladene og er begyndt at blive gule, og man kommer i tanke om: "Nåh ja, det var de ti nye rhododendron, vi købte og plantede i påskeferien", så skal man ud med vandslangen og give dem en ordentlig omgang vand. Ikke med havevanderen, men med vandslangen eller en spand.

Urtehaver eksempelvis kan godt trænge til vand.

- Og så skal man huske på, at hvis man bare vander en slat med en havevander, der sprøjter ud og gør det hele vådt, er det væk igen om en halv time eller en time. Vand det grundigt, siger han.

Facebook
Twitter