Søs og lille gruppe gigtpatienter har fået fjerde vaccinestik: ’Jeg føler mig faktisk lidt heldig’

Personer med alvorlige gigtsygdomme har svært ved at blive beskyttet mod corona, fordi medicinen dæmper immunforsvaret.

Mange har fået to vaccinationer mod corona, en del har fået det tredje stik - og det fjerde stik kan være på vej til ældre og sårbare.

Men en lille gruppe gigtpatienter på Aarhus Universitetshospital har allerede taget hul på det fremtidsscenarie og lagt skulder til fire doser vaccine.

Det er alvorligt kronisk syge, der får en bestemt immundæmpende medicin, der hedder Rituximab.

En af patienterne er Søs Trier fra Rødding ved Viborg. Da coronapandemien ramte verden, isolerede hun sig fuldstændigt, og det varede mere eller mindre, til hun fik sine første to vaccinestik.

- Så fejrede jeg jo livet, og vi drak champagne, som vi havde købt i starten af corona, til netop den dag. Og kom ud i friheden. Det var fuldstændigt fantastisk!

Havde ingen antistoffer

I baghovedet lurede en frygt for om vaccinerne måske ikke virkede, men det var en tanke, som Søs Trier skubbede væk.

Kort efter blev hun kontaktet af AUH, om hun ville være med i et forsøg, hvor de ville måle hendes antistoffer mod covid-19.

- Det sagde jeg ja til. Og så kom svaret, at der ingen antistoffer var overhovedet. Det var en mavepuster. Det var virkeligt hårdt.

Søs Trier havde overvejet muligheden inden.

- Men jeg tænkte også, at "selvfølgelig har jeg antistoffer". Jeg skulle ikke have håbet. For jo større håbet er, jo mere mærker man også skuffelsen.

Da retningslinjerne for udvalgte personer med svært nedsat immunforsvar blev ændret i det tidlige efterår, åbnede der sig en mulighed for at give både tredje og fjerde stik til patienter indenfor tre særligt alvorlige gigtsygdomme.

Blandt andre Søs Trier.

- Jeg blev tilbudt fuldstændig omvaccination. De to første var Pfizer og de to sidste var med Moderna, så jeg tænkte, at kombinationen måske kunne give mig antistoffer. Jeg turde ikke rigtigt håbe på det, men kom alligevel til det.

Søs Trier har på grund af sin immundæmpende medicin fået ikke antistoffer mod corona i blodet. Selv efter fire stik. - Jeg skulle ikke have håbet. For jo større håbet er, jo mere mærker man også skuffelsen. (Foto: Lasse Uttrup/DR Nyheder)

Hun fik taget blodprøver to uger efter både tredje og fjerde stik og endelig seks uger efter færdigvaccination.

- Og der var heller ikke nogen antistoffer

Isolationen er psykisk hård

Søs Trier fik altså endnu en spand koldt vand i hovedet.

- Det var enormt skuffende. Jeg har tænkt flere gange, om jeg bare skulle ud og smittes, og så håbe det bedste.

I Gigtforeningen er direktør Mette Bryde Lind bekymret for personer med alvorlige gigtbindevævs-sygdomme som de to, Søs Trier lider af.

- De er i en aldersgruppe, hvor man normalt ville leve et aktivt liv med andre mennesker, men får ikke de impulser, fordi de beskytter sig mod at blive smittet. Det gør, at nogle er i risiko for at udvikle depressioner eller føle sig så alene, at man næsten ikke kan holde det ud, siger Mette Bryde Lind.

Trods sin mangel på modstandskraft mod covid-19, så har Søs Trier følt sig tvunget til at lempe lidt på sin skrappe isolation.

- Jeg er blevet nødt til at se nogle mennesker, men de samme få, der bliver testet. Ellers overlever jeg ikke mentalt. Jeg er nødt til at mærke lidt liv.

Særligt udsatte fik 4. stik

Det er overlæge og professor i reumatologi Ellen-Margrethe Hauge, der har været med til at følge den gruppe på omkring 75 personer, der får særlig medicin, der dæmper immunforsvaret. Og de følges tæt, fortæller hun.

- De danner simpelthen færre antistoffer mod corona, og hos nogle kan vi slet ikke måle, at de danner antistoffer. Det er denne særlige gruppe, som vi har vurderet, er mere udsatte for at få en covid-infektion. Men også få et alvorligt forløb af det. Dem har vi udvalgt til at få ikke bare tredje, men også fjerde vaccination, siger hun.

Der er endnu ikke et samlet resultat af virkningen af fjerde stik. Selvom det måske er for meget at håbe på, at fjerde gang er lykkens gang, hvad angår antistoffer, så giver det alligevel mening, lyder det fra Ellen-Margrethe Hauge.

Kan udskyde behandling

For eksempel bliver lægerne klogere på, hvornår vaccinerne, der skal styrke immunforsvarets evne til at modstå coronavirus, skal times i forhold til behandlingerne for selve sygdommen.

Gigtbehandlingen, der modsat skal dæmpe immunforsvaret, gives normalt hvert halve år. Men måske kan den udskydes, når en virus som corona er en trussel.

- Hvis sygdommen i øvrigt er i ro, og der er virus (som covid-19, red.) i samfundet, der kan give en alvorlig infektion og true liv og førlighed, så må vi lave en individuel overvejelse. Det kan betyde, at vi udskyder behandlingen, så der kan være en bedre respons på vaccinationen.

T-celler giver håb

Det kan også være, at et fjerde stik booster det, der hedder T-cellerne. Det er en slags huskeceller vi har i kroppen, og som også er en del af vores immunforsvar.

- Det er ikke kun antistoffer, der beskytter os mod virus udefra. Der er også celler, der er designet til at angribe virus og andre, der angriber de celler, der er inficeret med virus. Det er dele af immunsystemet, der fungerer uafhængigt af, om vi kan måle antistoffer. Så vi tror ikke, at folk er ubeskyttede, selvom vi ikke kan måle antistoffer i blodet.

Trods det åbenlyst frustrerende er Søs Trier da også positiv over at have fået det fjerde stik.

- Jeg føler mig faktisk lidt heldig med, at vi i Danmark har lavet en vurdering af, at nogen har brug for det fjerde stik – og så får vi det. Samtidig er det jo ikke alle, der har brug for det, der har fået muligheden, så jeg er heldig, at jeg er en af de få, der i hvert fald har kunnet prøve at opnå en beskyttelse.

OPDATERET 10/01/2022 15:00: Still-billeder tilføjet.

FacebookTwitter