Søskende til ADHD-børn er klemte

Søskende-grupper kan hjælpe, hvis familien er ramt af ADHD eller andre sociale handicap.

Søskende-grupper kan være en stor støtte for de børn, der lever i en famlie, hvor et barn har ADHD eller andre sociale handicap, siger psykolog Anne-Mette Lange. (© dr)

Hvis lillebror lider af ADHD eller et andet socialt handicap, så kan det være svært at være bror eller søster. Derfor kan tilbud om søskendegrupper være en stor hjælp.

Det mener klinisk psykolog Anne-Mette Lange fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Risskov. Et barn med et socialt handicap tager nemlig meget af forældrenes opmærksomhed.

- Søskende kan føle vrede, men samtidigt få skyldfølelse over at være vrede på den bror eller søster, som de godt kan se, har et særligt behov, og forældrenes stress kan forplante sig til de øvrige børn i familien, siger hun.

Det kan få de andre søskende til at blive mere tilbagetrukne, eller de kan reagere med trods og større opposition mod forældrene. I sidste ende kan de også få adfærdsforstyrrelser.

Anne-Mette Lange anbefaler de søskende-grupper, som for eksempel ADHD-foreningen står bag.

- Det kan være vigtigt at komme lidt væk fra familien og tale i et rum, hvor man godt må udtale sin vrede eller have skyldfølelse. Altså at vide at man er ikke alene med de følelser, siger hun.

Men søskende kan også opleve en positiv sidegevinst.

- Vi ser fra andre kroniske lidelser som cancer og diabetes, at søskende ofte får en større medfølelse. At de kan sætte sig ind i, hvordan det er at være så påvirket af lidelsen, siger Anne-Mette Lange.

Det kan forældrene gøre:

  • Giv alene-tid til søskende, hvis du har et ADHD-barn. Forældrene kan dele sig op, så der bliver enetid til en gåtur eller en tur i biografen for de andre børn.
  • Det hjælper også forældrene til at få en pause fra de krav, barnet med ADHD stiller. Samtidigt kan det være en hjælp for barnet med ADHD, at der bliver mere ro.
  • Familien behøver ikke fysisk at dele sig. Det kan være nok med en aftale om, at mor har fokus på barnet med ADHD og far sin opmærksomhed på søskende.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.