Sofie er autist og kan ikke finde job

Særlige behov på arbejdspladsen kan gøre det ekstra svært at finde job.

Siden oktober sidste år har aarhusianske Sofie Hvid ledt efter arbejde. Men forgæves. (Foto: Privatfoto. © Sofie Hvid).

Det er mildest talt op ad bakke at søge job, hvis man er autist. Det ved Sofie Hvid fra Aarhus, der både er autist og jobsøgende.

- Det er pissefrustrerende. Det er jo ikke, fordi jeg ikke vil arbejde, jeg skal bare have nogle lidt andre rammer end folk uden diagnoser, skal have, siger hun.

Autismen betyder, at der skal tages særligt hensyn til Sofie Hvid på en arbejdsplads.

- Jeg skal ikke have for mange opgaver ad gangen, og de skal helst være meget konkrete, og jeg skal vide, hvad folk forventer af mig.

Selvom Sofie Hvid har været til flere jobsamtaler, ender hun altid med at få samme besked, fortæller hun.

- De siger: ”Vores struktur er ikke til, at vi kan rumme dig”. Jeg tror egentlig, at folk gerne vil, men vores system er ikke sat op til, at vi kan rumme os.

Sofie Hvid står langt fra alene. Landsforeningen Autisme har spurgt deres medlemmer, og ifølge foreningen er kun én ud af ti jobparate autister i job.

Men faktisk kan det give rigtig god idé at ansætte autister, mener Allan Petersen, direktør for Aarhus-virksomheden Boas Specialisterne, der har stor succes med at ansætte personer med autisme.

- De er gode til at spotte detaljer, som de fleste andre ikke kan og gode til at holde kadencen og gennemskue problemstillinger hurtigere, end jeg har oplevet før. Og så laver de ikke fejl, siger han.