Solvarme eksploderer i danske fjernvarmeanlæg

Kunderne og anlæggene kommer væltende over landet: På få år går varmeværkerne fra 10 til 80 solvarmeanlæg.

Udenfor Ringkøbing står også et solfangeranlæg. Med sine 15.000 kvadratmeter er anlægget verdens næststørste. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)

Naturgassen bliver i stor stil smidt på porten i disse år, mens solvarmen bliver inviteret indenfor i stuerne.

Det er landets fjernvarmeselskaber, som bliver mere og mere glade for solens stråler.

Det sker blandt andet i Silkeborg, der er på vej med landets største solvarmeanlæg, som bliver på op mod 150.000 kvadratmeter.

Formanden for kommunens planudvalg, Jarl Gorridsen, forklarer, at kodeordet er balance, når man skal gøre sig uafhængig af fossile brændstoffer og satse på naturlige kilder.

- Vi er nødt at satse på flere platforme. Solen skinner ikke nødvendigvis, når vinder blæser, siger han.

Overrasket over fremgang

Udviklingen i solenergi til fjernvarmeanlæg er gået fra 10 anlæg til mellem 40 og 50 i år. Næste år bliver der 70 til 80 anlæg fordelt over hele landet.

Den store og hurtige popularitet havde Dansk Fjernvarme ikke lige set komme, fortæller teknisk konsulent, Rasmus Bundgaard Eriksen.

- Det overrasker os faktisk lidt. Vi vidste godt, at teknologien var på vej og var kommet ned i pris. Men der er nærmest tale om en ketchup-effekt, når så mange er hoppet med på vognen, siger han.

Fjernvarmeværkerne kigger på hinanden og ser, at teknologien virker, så når de første ti er med, kommer de næste også.

Gemmer solvarmen til senere

Solvarme er på vej til at blive en endnu bedre investering med den nye teknologi, der er stærkt på vej.

- I dag kan man faktisk lagre solvarmen, og dermed får man dækket mellem 50 til 60 procent af forbruget. Det er en fremtidssikring, der både er grøn og økonomisk fornuftig, siger Rasmus Bundgaard Eriksen.

Han mener, at den eneste ulempe ved de store solvarmeanlæg er, at de kræver meget jord.

Det er man også opmærksom på i Silkeborg, hvor buske skal dække for solcellerne. En flok får skal fungere som selvkørende plæneklippere, der kan tage de planter, som maskiner ikke kan nå.

Anlægget i Silkeborg vil kunne producere 20 procent af det årlige fjernvarmeforbrug i kommunen. Det svarer til varmt vand og varme i sommermånederne.