Sommerfugle har lidt under sommerens regn og rusk

49 ud af de 69 mest almindelige sommerfuglearter har oplevet tilbagegang i år.

Nældens takvinge er en almindelig sommerfugl i Danmark og er udnævnt til nationalsommerfugl. Den lever overalt, hvor der vokser nælder. (Foto: Niels Marius Andersen © DR Vejret)

Regn, regn, regn, og så noget blæst.

Det har været et rigtig dårligt år for sommerfuglene.

49 ud af de 69 mest almindelige sommerfuglearter har nemlig oplevet en tilbagegang i år, og det skyldes det kolde og våde vejr, fortæller forsker Rasmus Ejrnæs fra Aarhus Universitet.

- Blandt andet sommerfuglenes larver kræver noget varme. Hvis de ligger i planterne, og der er koldt og vådt, så er der mange af dem, der aldrig når at forpuppe sig og udvikle sig til sommerfugle, siger han.

Selv om et dårligt år ikke vælter bestanden af sommerfugle, skal man alligevel være opmærksom på, om bestandene igen kommer til kræfter.

- Det er problemet med sommerfuglene, som mange steder har få og små levesteder tilbage. Hvis et dårligt år slår dem meget tilbage så er det ikke sikkert, at et godt år kan rettet op på det, fordi de er uddøde fra deres lokale levesteder, siger Rasmus Ejrnæs.

2014 var et gunstigt sommerfugleår

For tre somre siden var der mange flere sommerfugle på vingerne, da de ikke er blevet svækket af kulde og regn, fortalte naturfotograf Peder Størup dengang til DR.

Derfor kunne vi i 2014 se arter i Danmark, der normalt regnes for at være meget sjældne som for eksempel 'østlig takvinge'.

Den blev hjulpet til Danmark fra Sverige og Baltikum med varmen og østenvinden.

Sommerfugle klemt på levesteder

  • Inden for de sidste 50 år har Danmark mistet 12 arter af dagsommerfugle, og tilbagegangen fortsætter.
  • Det er først og fremmest de arter, der er knyttet til skovene eller til sjældne værtsplanter, der har det svært.
  • Arter, som kan trives i flere forskellige habitater, klarer sig generelt meget bedre.
  • Årsagerne til tilbagegangen er primært intensiveringen af skov- og landbruget, som har betydet, at der i det moderne landskab er begrænset plads til den vilde natur.
  • Kilde: Aarhus Universitet

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.