Spareramt sygehus frygter at hjertetransplantationer rykker til Rigshospitalet

Aarhus Universitetshospitals dårlige økonomi kan skubbe til udviklingen, lyder bekymringen.

Hanne Knudsens familie kunne have en normal hverdag, mens hun gennemgik en hjertetransplantation, fordi hun blev opereret i Aarhus tæt på hjemmet i Ebeltoft. I dag går hun stadig til kontrol i Aarhus. (Foto: Gitte Hansen © dr)

De mange hårde sparerunder på Aarhus Universitetshospital er ikke bare en balancegang mellem patientsikkerhed og et godt arbejdsmiljø på hospitalet.

Det er også en kamp om prestige og en kamp for at bevare højtspecialiserende funktioner i Vestdanmark.

Et af flagskibene på Aarhus Universitetshospital er hjertetransplantationerne, og selvom hverken hospitalsledelsen eller regionen kunne finde på at skære dem væk, frygter hjertelægerne i Aarhus, at Rigshospitalet i København på sigt overtager behandlingen.

Det fortæller overlæge og professor på Hjertesygdomme Hans Eiskjær.

- Vi har jo hørt fra Sundhedsstyrelsen, at der er en bekymring, og de ser en udfordring i, at der er to hjertetransplantationscentre i Danmark, så der er ingen tvivl om, at det er noget, der bliver holdt øje med, siger han.

Hans Eiskjær frygter, at de mange historier om hospitalets dårlige økonomi kan skubbe til den udvikling.

Hans Eiskjær, overlæge og professor på hjertesygdomme. (Foto: Gitte Hansen DR Østjylland © dr)

Kun toppen af isbjerget

I den nuværende sparerunde skal Hjertesygdomme spare 13 millioner i år ifølge det sparekatalog, der er i høring i øjeblikket.

- Den dårlige økonomi og sparekrav kan måske blive tungen på vægtskålen, hvor de siger, at de er bange for, om man kan opretholde en tilpas robusthed til at varetage funktionen med hjertetransplantationer i Aarhus, siger Hans Eiskjær.

Der er mellem 12 og 15 transplantationer om året i Aarhus, men hvis lægernes frygt bliver en realitet, vil ikke kun transplantationerne forsvinde for hjertepatienterne i Vestdanmark, mener Hans Eiskjær. Det vil trække andre funktioner med sig.

Det har Aarhus Universitetshospital oplevet, efter at børnehjertetransplantationerne er flyttet til Rigshospitalet. Der røg også en række afledte funktioner fra hospitalet i Skejby som for eksempel pacemakere, varmehandling af hjerter og kunstige hjertepumper.

Kirsten Myrhøj fra Aalborg blev hjertetransplanteret for fem år siden.

Nærhed er tryghed

Hanne Knudsen fra Ebeltoft fik en hjertetransplantation for 25 år siden. Det gav hende en enorm tryghed, at hun ikke skulle rejse til den anden ende af landet, siger hun.

- Da jeg blev transplanteret, var jeg 34 år. Mine drenge var tre og et år, og de kunne have en normal hverdag, fordi vi var så tæt på.

Den tryghed har Hanne Knudsen haft brug for lige siden, hun fik et nyt hjerte.

- Vi bor stadig i Ebeltoft, fordi jeg har en tryghed i, at jeg bare kan komme til Skejby, hvis der er noget. Jeg ved, at de står klar, og jeg bare kan ringe, hvis der er noget. De kender mig jo, siger hun.

Kirsten Myrhøj er fra Aalborg og hjertetransplanteret for fem år siden. Hun ser afstanden til København som uoverskuelig. Ikke mindst for hendes mand, der har støttet hende under hele forløbet.

- Her kunne han lige køre hjem og komme tilbage igen. Det betyder uendelig meget, at man har nogle nære, som skubber på og hjælper med at komme ud og gå tur, siger hun.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har ikke ønsket at kommentere på, hvorvidt der er aktuelle planer om at samle transplantationerne på Rigshospitalet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter