Specialiseret institution har sparet 50 millioner kroner siden 2010: 'Plejen ender som fabriksarbejde'

Landsbyen Sølund skal nu spare 12 millioner kroner.

Thomas Johannsen (th.) har allerede fået flere vikarer og færre pædagoger, og nu er hans far Leif Johannsen (tv.) bekymret for stedets svømmehal og ridetilbud (Foto: Tina Vestergaard Andersen © dr)

Pårørende til handicappede på institutionen Landsbyen Sølund i Skanderborg siger nu fra over for årelange besparelser.

De nyeste sparekrav fra kommunen lyder på 12 millioner kroner, og dermed risikerer stedet at miste personale og aktiviteter som svømning og ridning.

Uundværlige tilbud, mener Leif Johannsen, der er medlem af Pårørenderådet og far til 45-årige Thomas Johannsen, der er hjerneskadet og spastisk lammet.

Thomas Johannsen har allerede fået flere vikarer og færre pædagoger, og nu er Leif Johannsen bekymret for stedets svømmehal og ridetilbud.

I dag koster et ridetilbud 500 kroner i egenbetaling for brugerne, men det kan stige til 1.700 kroner for det samme tilbud, alt efter hvor man ender med at spare.

- De skal bo her hele livet, og mange af dem kommer jo i princippet aldrig uden for landsbyens matrikel. Mange oplevelser, som vi andre ser som normale, skal de selvfølgelig også have i en vis grad. Alternativet er, at de bare sidder inde og kigger ud, siger Leif Johannsen.

Har sparet 20 procent siden 2010

Siden Skanderborg Kommune overtog Landsbyen Sølund fra det nedlagte Aarhus Amt, har skiftende kommunalpolitikere i Skanderborg pålagt stedet at spare 50 millioner kroner, hvilket er 20 procent af stedets indtægt.

Ingen ved endnu, hvordan den nye besparelse vil ramme de 232 beboere på Sølund, men det risikerer at koste netop personale, svømmetilbud og ridning, så det gør ondt at spare 12 millioner kroner.

Det rejser spørgsmålet, om Skanderborg Kommune overhovedet vil drive et højt specialiseret handicaptilbud.

Det siger Sølunds leder Lone Bahnsen Rodt.

- Hvis man vil drive Sølund, som det tilbud Sølund er kendt for, hvor vi rummer beboere med store og komplekse behov, er vi ved at være ved stregen af, hvad vi kan tåle at spare, siger hun.

Derfor hænger bekymringen for fremtidens besparelser som en sky over kollegerne, siger pædagog Helene Damkjær.

- Man kan skære langt ind til benet, men så vil det blive fabriksarbejde, hvor det kun handler om at få nogle mennesker op og få mad. Men de her mennesker har også behov for at få noget socialt og noget nærvær, fordi de ikke selv kan opsøge det.

Tilbuddene om blandt andet svømning og ridning gør Sølund til et særligt godt sted at leve som handicappet og til en arbejdsplads, man kan være stolt af, fortæller pædagog Helene Damkjær. (Foto: Tina Vestergaard Andersen © dr)

Kommuner vil ikke betale prisen på Sølund

Landsbyen Sølund skal stadig være et kvalitetstilbud til handicappede med særligt svære og dyre pasningsbehov.

Det forsikrer formand for Socialudvalget Anders Laugesen fra Venstre.

- Vi vil gerne bevare Sølund som et stærkt sted, stille vores handicappede bedst muligt og bevare Sølund som et fagligt fyrtårn, siger han.

Skanderborg Kommune sælger pladser til handicappede fra andre kommuner, og det er deres krav om en billigere pris, der nu i flere år har ramt Sølund som besparelser, forklarer Anders Laugesen

- De har ved gentagne lejligheder fortalt os, at de mener, at Sølund er for dyr. Vi har lyttet til dem med henblik på også at have et stærkt Sølund i fremtiden.

Han håber, det er sidste gang, at kommunen skærer kraftigt i pengene til et af Danmarks største bosteder for handicappede.

Når Sølund mister 12 millioner kroner, sparer Skanderborg Kommune cirka 3,5 millioner kroner, da kommunen kun optager en fjerdedel af pladserne. De resterende pladser er optaget af beboere fra andre kommuner, som derved deler resten af besparelsen.

Landsbyen Sølund er en af Danmarks største institution for handicappede. I dag er der 700 ansatte og 232 beboere.

Sølund Musikfestival samler fysisk- og psykisk handicappede fra hele landet. Her i 2013. (Foto: Axel Schütt © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk