Stemmeekspert: Sådan hjælper vi med at identificere bøddel i IS-videoer

Ligesom FBI og Scotland Yard gør dansk politi brug af stemmeeksperter til at identificere forbrydere. Senest har eksperter prøvet at identificere bødlen fra den islamistiske Stat (IS), der menes at to bag to brutale henrettelser af amerikanske journalister.

Internationale efterretningstjenester har benyttet stemmeeksperter i efterforskningen for at finde frem til bødlen, der halshuggede en amerikansk journalist. I Danmark får politiet også hjælp af fonetikere. (Foto: © Nara Vieira da Silva Osga, Stock Xchng)

Fonetiske eksperter har hjulpet efterretningstjenesterne FBI og Scotland Yard i arbejdet med at identificere den maskerede bøddel i videoen fra den islamistiske bevægelse, Islamisk Stat (IS), hvor den amerikanske journalist, James Forley, bliver halshugget.

Ved at analysere små kendetegn i stemmerne kan eksperterne hjælpe med at indsnævre efterforskningen i jagten på den skyldige.

Stemmeekspert: Optagelser bliver lyttet igennem mange gange

Det danske politi benytter sig også af stemmeeksperter i opklaringen af sager, det er blandt andre Mette Hjortshøj Sørensen fra firmaet Kriminalfonetik.

- Man sidder og lytter en optagelse igennem mange, mange gange, og så er der få ting, man kan egnsbestemme.

- På dansk er det eksempelvis små ting såsom stød, som man bruger meget forskelligt på Sjælland og i Jylland, der kan egnsbestemme folk, fortæller Mette Hjortshøj Sørensen.

Man kan have accent af mange årsager

Selvom en stemme indeholder bestemte kendetegn fra accenter eller dialekter, er det dog ikke altid lige oplagt, at personen kommer fra en bestemt landsdel eller land.

- Man kan jo have accent af mange årsager. Man kan sagtens være født og opvokset i et land, og så stadig have accent. Det kan have noget at gøre med hvem og hvad man identificerer sig med. Så det er ikke altid lige ud ad landevejen, fortæller stemmeeksperten.

Mette Hjortshøj Sørensen har lyttet til stemmen, som tilhører bødlen i den første video fra Islamisk Stat, hvor den amerikanske journalist, James Forley, bliver halshugget.

Hun fortæller, at hans dialekt overvejende hører til Sydlondon, men samtidig har han en accent, der indikerer, at han ikke udelukkende har engelske rødder.

- Jeg vil skyde ham til at være af anden etnisk herkomst end engelsk, men han kan sagtens have været opvokset i England, eller have boet der nogle år og have et fantastisk sprogøre, siger Mette Hjortshøj Sørensen.

Fonetikere bliver brugt i retten

I England er man lidt længere fremme med brugen af fonetikere i efterforskninger, og stemmeeksperterne er også med i retssalen, når de mistænkte skal dømmes, fortæller Mette Hjortshøj Sørensen.

Hun forventer også, at stemmeeksperterne, som har været med til at analysere bødlens stemme i henrettelsesvideoerne, bliver en del af retssagen, hvis den mistænkte bliver fanget.

- Der vil de sandsynligvis både have en fonetiker på forsvarets og på anklagerens side til at lave analyse, fortæller stemmeeksperten.

Mette Hjortshøj Sørensen har studeret fonetik på Aarhus Universitet og har skrevet phd-afhandling om taleridentifikation som et kriminalteknisk værktøj, som hun færdiggjorde i 2011.