Stigning i antallet af svanemærkede byggerier

Et svanemærket byggeri er kendetegnet ved et godt indeklima og et lavt energiforbrug.

Anders Mølgaard er tømrer og laver, hvad han kalder for et bæredygtigt alternativ til trykimprægneret træ. (© Dr Østjylland)

De fleste kender Svanemærket fra varerne i indkøbskurven, men et byggeri kan også være svanemærket, og der dukker flere og flere svanemærkede byggerier op.

En ny optælling viser, at der nu er mere end 4.000 svanemærkede lejligheder, huse og daginstitutioner i Norden. Det er mere end en fordobling på to år.

Herhjemme er der indtil videre opført omkring 400 svanemærkede boenheder– og yderligere 400 er på vej.

De er kendetegnet ved skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og i de kemiske produkter, man bruger i byggeriet, fortæller Martin Fabiansen, der er direktør for Mærkning Danmark, der står for Svanemærkningen.

- Et svanemærket byggeri er et godt valg for både miljøet og de mennesker, der skal bo eller opholde sig i bygningen og er blandt andet kendetegnet ved et lavt energiforbrug og et godt indeklima, siger han.

Han glæder sig over stigningen i antallet af svanemærkede byggerier.

- Jeg tror også, at der nok skal komme flere i fremtiden. Det er jo et område, der er i vækst, siger han.

Aarhus-tømrer laver bæredygtige materialer

De svanemærkede byggerier har givet grobund for små leverandører af byggematerialer, der slår sig op på økologiske og bæredygtige materialer.

Anders Mølgaard er tømrer og indehaver af to virksomheder i Viby ved Aarhus. Her tager han både imod genbrugstræ og laver, hvad han kalder for et bæredygtigt alternativ til trykimprægneret træ.

- Vi brænder træet, og det tager alt sukkerstofferne i træet, så der ikke er noget at leve af for mikroorganismerne. Det er tænkt til især facadebeklædning, siger han.

Han kan tydeligt mærke, at der er kommet mere gang i forretningen.

- Der er større efterspørgsel på sunde åndbare huse med godt indeklima, siger han.

De fleste svanemærkede byggerier ligger i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Facebook
Twitter