Stik imod S-politik: Busnedskæringer i provinsen kan ramme unges frie uddannelsesvalg

Vi kommer til at efterlade nogle på perronen, erkender politiker.

1.G'eren Clara Hundevad Bak på vej i bus 523 fra Brædstrup til Tørring Gymnasium. Ruten kan snart være fortid. (Foto: © Josephine Gadegaard Kristiansen)

Det var et af Socialdemokratiets store slagnumre op til folketingsvalget, at unges muligheder i livet ikke skal afgøres af, om de bor i en af de store byer, i provinsen eller i et landdistrikt.

Men de politiske ambitioner udfordres nu af markante millionbesparelser på den kollektive trafik, der om kort tid skal besluttes.

Færre passagerer under coronakrisen og stigende energipriser har givet regionerne et stort hul i kassen trods kompensation fra staten.

Flere steder vil besparelserne ramme ruter, som bruges af unge under uddannelse.

Fra Brædstrup, der ligger mellem Horsens og Silkeborg, stiger 17-årige Clara Hundevad Bak på den regionale bus 523 og kører de knap 20 kilometer til Tørring Gymnasium.

- Jeg er mega afhængig af den. Det er min eneste mulighed for at komme i skole, siger hun, mens flere elever hopper på bussen langs ruten.

Men bus 523 står i regionens planer til at blive skåret væk. Det samme gør en bus fra Brædstrup til Silkeborg, hvor der også er gymnasium og andre uddannelser.

Dermed er unge fra Brædstrup fremover kun efterladt med muligheden for at gå på gymnasiet i Horsens, hvis forslaget om besparelserne vedtages.

For Clara Hundevad Bak har det været altafgørende at kunne vælge et andet gymnasium end det i Horsens og Silkeborg.

- Tørring Gymnasium passede bedre til mig. Det fandt jeg ud af, da jeg var til rundvisning og gik til brobygning. Horsens var en alt for stor skole for mig, siger hun.

Efterlader borgere på perronen

Region Midtjylland skal i en omfattende spareøvelse finde minimum 40 millioner kroner på næste års busbudget.

Beløbet er endda barberet ned med godt 15 millioner kroner, fordi det blev besluttet at droppe biodiesel som brændstof og genindføre sort diesel.

Horsens-borgmester og socialdemokrat Peter Sørensen mener, at busbesparelserne er et skridt i den forkerte retning, når det handler om at skabe bedre balance mellem land og by.

- Det er da dejligt at få flere unge til Horsens, men de skulle jo helst vælge det, fordi det er det tilbud, der passer dem. Vi skal sørge for, at dem med andre drømme har et frit valg, siger han.

Bus 110 mellem Horsens og Silkeborg holder på Brædstrup Rutebilstation en tidlig efterårsmorgen. (Foto: © Josephine Gadegaard Kristiansen)

Behovet for besparelser i regionen er så store, at det uundgåeligt vil gå ud over unges frie valg, erkender Bent Graversen (V), der er formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland.

- Vi kan ikke gennemføre det her, uden at nogen på sin vis bliver efterladt på perronen. Det er vi nødt til at erkende, siger han:

- Brædstrup er et af de steder, hvor det kommer til at kunne mærkes. Men når vi kigger på ruterne, kan vi også se, at det er meget få, der eksempelvis bruger bussen til Tørring Gymmasium, siger Bent Graversen.

Ifølge regionen bruger omkring ti gymnasieelever hver dag busrute 523 mellem Brædstrup til Tørring Gymnasium.

Rektor: Busser er altafgørende

Rektor Johannes Grønager mener, at det er helt afgørende at opretholde ruten, hvis ikke man vil stikke en kæp i hjulet på politikernes uddannelsespolitiske ambitioner.

Johannes Grønsager er rektor på Tørring Gymnasium og forholder sig kritisk til busbesparelserne. (Foto: © Josephine Gadegaard Kristiansen)

- Det er jo altafgørende, at der kører busser, hvis man vil understøtte de mindre gymnasier, siger han.

Rute 523 er ved at nå Tørring Gymnasium. Clara Hundevad Bak ærgrer sig over, at unge i Brædstrup frem over kan stå uden et frit gymnasievalg.

- Det ville være supernederen, hvis jeg ikke selv kunne bestemme, hvor jeg skulle gå på gymnasium. Et frit valg betyder en hel del. Jeg håber også, at unge frem over kan have det valg, siger Clara Hundevad Bak.

Hun og andre elever fra Brædstrup vil få et kørselstilbud i de sidste år af deres gymnasietid, hvis rute 523 fjernes.

Regeringen gav tidligere på efteråret regioner og kommuner et tilskud på 125 millioner kroner i kompensation for coronakrisen.

I 2023 har staten stillet 140 millioner kroner i udsigt i et såkaldt energiforsyningstilskud.

Danske Regioner oplyser, at de alligevel forventer, at regionerne vil mangle cirka 200 millioner kroner i 2022 og mere i 2023, hvis brændstofpriserne holder sig på det nuværende høje niveau.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, der henviser til, at regeringsforhandlingerne stadig er i gang.