Stort hummergilde på Anholt: Månestråler lokker jomfruhummerne frem

Når månen er fuld, så er nettene det også, fortæller hummerfiskerne på Anholt.

Hummere i spandevis bliver losset op på kajen på Anholt Havn.

På Anholt har der været hummergilde den seneste uge.

Kutterne har hevet det jomfruelige krebsedyr op i spandevis, og det er der ifølge Torben Christensen fra kutteren Ulla Anholt en bestemt grund til.

For når månen er fuld, så er nettene det også, fortæller han.

- Det er på grund af måneskinnet. Nu begynder månen at tage lidt af, og så falder fiskeriet af jomfruhummere også lidt, siger han og uddyber:

- Jomfruhummerne har det med lys som vi andre: De vil frem i lyset, og så kommer de op af de huller, de bor i. Og så tager vi dem, hvis vi kan.

På nabo-kutteren, Capricorn, oplever man også, at fangsten af jomfruhummere på bankerne omkring Anholts kyst kan forudses i sol, måne og stjerner.

- De er der, når månen er der. Når den lyser, bliver de aktive. Om de vil parre sig, bliver sultne eller hvad, det ved jeg ikke rigtig, men frem kommer de, fortæller skipper Steen Hansen.

- De bor jo i store dybe huller i havbunden. Nogle gange er der ingenting, og andre gange er vi ved at drukne i hummere, tilføjer han.

Og lige i halen på det delikate krebsedyr følger turisterne, oplever kollegaen Torben Christensen.

- Jeg er født og opvokset på Læsø, og så kom jeg herned, og jeg har aldrig set mage: Alle de turister, der står og skal købe hummere. Anholt er virkelig kendt for jomfruhummere, mener han.

Facebook
Twitter