Stort pres på coronatestcentre sender forældre rundt i hele Jylland

De midtjyske sygehuse kan ikke følge med alle de børn, der skal testes.

Fra Silkeborg til Kolding. Fra Aarhus til Aalborg. Fra Randers til Aarhus. Og fra Silkeborg til Holstebro. Det er nogle af de køreture, som midtjyske forældre må tage for at få deres børn testet for coronavirus.

I øjeblikket er der nemlig stort pres på de testcentre, hvor børn kan blive testet for coronavirus. Børn kan nemlig ikke blive testet på alle teststeder for voksne, fordi der skal være personale fra børneafdelinger tilstede, fordi test af børn kræver særlige rutiner.

Faktisk kan de fem teststeder til børn ikke følge med.

Det fortæller Mette Holm, der er den ansvarlige overlæge på Aarhus Universitetshospital.

- Stigningen er sket inden for de seneste to uger. Og selvom vi har forsøgt at opjustere vores åbningstider til børn og familier på Aarhus Universitetshospital, så er der altså et større behov, end vi kan følge med. Det er gældende for alle teststationerne i Region Midtjylland, siger hun.

Frustrerede forældre

Det stigende pres på testcentrene i Region Midtjylland er også noget, som flere forældre har oplevet den seneste tid.

Sarah Christine Westergaard McOwen måtte køre næsten 100 kilometer. (Foto: PRIVATFOTO)

Sarah Christine Westergaard McOwen fra Silkeborg måtte køre en tur på næsten 100 kilometer for at få testet sin datter i Kolding.

- Skulle vi have haft en tid tættere på, skulle vi have ventet i to døgn. Det er lang tid, når du står med en datter, der har symptomer. Derfor måtte vi vælge det sted, hvor vi hurtigst kunne komme til, siger hun.

Først i næste uge bliver der etableret et permanent testcenter i Silkeborg, selvom byen i øjeblikket er den by i Danmark, der har haft tredje flest sygdomstilfælde per 100.000 indbyggere den seneste uge.

- Én ting er, at vi ikke kan blive testet i Silkeborg, hvor vi bor. Men det er ret frustrerende, at vi ikke kunne få en tid i hverken Randers, Viborg eller Aarhus. Især når der er et udbrud af coronavirus i Silkeborg, siger hun.

Også Dorthe Byskov i Skanderborg har haft svært ved at få en tid på et teststed i nærheden.

- Vi skal køre hele vejen til Kolding med vores barn på et år. Det er rigtig træls, fordi vi har tre hjemmeboende børn lige nu, siger hun.

Dorthe Byskov tager sin ældste søn med i bilen for at underholde lillebror på et år. (Foto: PRIVATFOTO)

- Jeg har fået den første tid efter morgenmaden, og så må jeg bare krydse fingre for, at min søn falder i søvn i bilen. Skulle jeg have haft en tid i Aarhus, kunne det først være tirsdag, mens det slet ikke var til at få en tid i Randers i næste uge, tilføjer hun.

Manglende bil kan blive en udfordring

Også i Randers er der udfordringer med at få børnene hurtigt testet på det lokale testcenter. Derfor måtte Luna Munk tage alternative metoder i brug, da hendes søn fik symptomer på virusset.

Hun har nemlig ingen bil, og da hun gerne ville have testet sønnen hurtigt, måtte hun en tur til Aarhus med venindes mand som chauffør.

Luna Munk fandt et lift på Facebook. (Foto: Maiken Skriver)

- Det er rigtig upraktisk, fordi jeg hverken har bil eller kørekort. Det har faktisk været så svært for os at komme til Skejby, at jeg måtte lave et opslag på Facebook, hvor jeg spurgte rundt i mit netværk, om vi kunne blive hjulpet. Til sidst fandt vi ud af, at min venindes mand kunne køre os, hvis vi alle sammen tog mundbind på.

- Det er utrolig frustrerende, fordi det er anden gang, min dreng skal testes, men jeg kan stadig ikke få en tid i Randers. Det bliver meget bøvlet, når børnene ikke nødvendigvis kan blive testet samme tid og sted som de voksne. Især når der ikke er tider nok til, at børnene kan blive testet.

I øjeblikket er det muligt at få testet børn under 12 år på fem forskellige lokationer i Region Midtjylland; nemlig i Aarhus, Randers, Herning, Viborg og Holstebro.

Facebook
Twitter