Stress før eksamen? Prøv psykologens tre fifs

Der er et liv uden for studiet, men mange studerende føler, at de skal sidde i læsesalen halvdelen af døgnet.

Januar er for mange studerende eksamenstid, og det kan også betyde tid for angst og stress for mange.

Det fortæller Sanne Kjær, afdelingsleder af Studenterrådgivningen i Aarhus.

- Vi har lige fået lavet en top fem over grunde til, at studerende henvender sig. Stress topper, så kommer tristhed, depression, problemer med koncentration, selvværd og angst, fortæller hun.

I videoen ovenfor kommer hun med sine råd til, hvad du kan gøre for at undgå stress.

Ifølge Sanne Kjær kan symptomerne på stress skyldes flere ting. En af årsagerne kan være, at unge ikke tør dele med hinanden, at livet ikke altid kører som smurt, fortæller hun.

- Man har hele tiden fornemmelsen af, at sidemanden både kan nå et maraton, læse hele pensum, få otte timers søvn og se blændende godt ud. Man taler ikke så meget om der, hvor man rammer panden mod en mur, siger hun.

Psykologistuderende Michael Fauerholdt Pedersen oplever også, at der kan være facader blandt de studerende.

- Det snakker man ikke om, for det er noget prestigemæssigt, at man udadtil skal have en facade, der viser, at man er enormt stærk hele tiden, og det kan nærmest være ødelæggende for en selv, siger han.

Michael Fauerholdt Pedersen har selv kæmpet med stress. Det viste sig fysisk ved, at han blandt andet fik svedige håndflader og hjertebanken ved tanken om, at eksamen nærmede sig.

- Jeg fik hjælp ved studenterrådgivningen og fik vejledningssamtaler ved en psykolog. Det lagde en dæmper på og gav mig klarhed om, hvad der foregik, siger han.

En trivselsundersøgelse fra Aarhus Universitet viste i 2017, at 20 procent af de studerende ofte føler stærke stresssymptomer.

Facebook
Twitter