Studerende med kærestesorger mødes: 'Man kan bare komme og være ked af det'

På Aarhus Universitet har man lavet en sorggruppe for studerende, der har ondt i hjertet.

24-årige Sanna Mohr Laursen har deltaget i flere møder i hjertesorggruppen på Aarhus Universitet. (© (c) privatfoto)

Få dage før Sanna Mohr Laursen begyndte at studere på Aarhus Universitet, slog hendes kæreste op.

- Jeg følte, at det hele ramlede sammen om mig, siger hun.

Derfor blev det pludselig ret uoverskueligt at skulle begynde på et nyt studieliv, hvor der ikke var meget overskud til at få nye venner og læse tunge fagbøger.

- Jeg gik lidt ind i mig selv og havde svært ved at finde ud af, hvordan jeg skulle begynde på noget nyt, lyder det fra 24-årige Sanna Mohr Laursen.

Hendes tutor gjorde hende opmærksom på, at universitetet har en hjertesorggruppe. Den har eksisteret i knap et år, hvor studerende med kærestesorger mødes et par gange om måneden.

- Det er et rum, hvor man kan være uden at tænke over, hvad andre tænker om én. Man kan bare få lov at komme og være ked af det, fortæller hun.

Ingen råd eller quickfix

Meningen med hjertesorggruppen er ikke at give gode råd eller terapi. I stedet handler det om at skabe et rum, hvor alle kan lytte til hinanden.

- Jeg vil gerne give et frirum, hvor man bliver taget alvorligt. Og hvor den sorg, der er, kan få lov til at være, som den er, siger Eva Guttorm. Hun er ansat ved studenterpræsterne og står bag hjertesorgsgruppen.

- Jeg tænker, at hjertesorg skal tages alvorligt, mere alvorligt end jeg tror, mange gør, siger hun.

Da Sanna Mohr Laursens kæreste slog op, lød reaktionerne omring hende 'du skal bare komme videre' eller 'fuck ham'. Men det havde hun ikke brug for at høre. Hun havde brug for at blive lyttet til.

- Det er helt vildt dejligt at møde nogle mennesker, som også er kede af det. Det er som om, når man går og er ked af det inde i sig selv, så ligner det, at alle andre går rundt og er glade og forelskede. Så er det rart at se, at der er andre, der er i samme båd, fortæller hun.

Mange bakser med kærestesorger

Mange studerende går rundt med kærestesorger. Det oplever man også på Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

Her har man ikke grupper rettet til studerende med kærestesorger, men universitetspræsterne fortæller alle sammen, at det fylder meget for de studerene, de har individuelle samtaler med.

Og fordi sorgen netop fylder meget, valgte Aarhus Universitet at oprette hjertesorggruppen.

- Jeg vil gerne slå på tromme for en anerkendelse af, at kærestesorg er en form for sorg. Og at det for mange kan have store konsekvenser, siger Eva Guttorm.

For nogle studerende kan et brud med kæresten betyde, at man mister fælles venner, at man skal flytte til en ny lejlighed. Det kan også betyde, at man slet ikke kan have fokus på sit studie og dumper eksamener.

- Det er enormt stærkt at turde stå ved sin egen sårbarhed. Og stå ved de her sorgfulde følelser, mener Eva Guttorm.

Nu er det cirka tre måneder siden, at Sanna Mohr Laursens blev alene. Og selvom dagene går op og ned, så har det haft en stor betydning for hende, at hun har kunnet fortælle om sine følelser til ligestillede.

- Jeg kan mærke, at nu fortsætter mit liv. Og det er også et ret godt liv, hvis jeg lige tænker over det, siger hun.