Artiklen er opdateret med en kommentar fra byrådsmedlem Mahad Yussuf (S).
Det stigende antal smittede i Aarhus kan ikke kobles til én større begivenhed.
Sådan lyder det i dag fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som de seneste dage har arbejdet på højtryk for at kortlægge, om der er en sammenhæng mellem det stigende antal bekræftede smittetilfælde i Aarhus Kommune, og om smittetilfældene kan kobles til specifikke arrangementer eller begivenheder.
- Vi spørger jo de smittede, om de har deltaget i større begivenheder eller familiearrangementer, men det er ikke sådan, at vi kan sige, at der er ét stort arrangement, som alle har været med til, siger enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Charlotte Hjort.
- Der er nogle, der har været til en venindefest og nogle, der har været på tutortur, men det er spredt ud i Aarhus.
I løbet af den seneste uge er der registreret 104 nye tilfælde af smitte med coronavirus i Aarhus Kommune.
Flere har spekuleret i, om der skyldtes den store folkefest i midtbyen i kølvandet på AGF's medaljefejring i slutningen af juli.
- Det har vi ikke kunnet se endnu i hvert fald. Der er en enkelt, der har oplyst, at vedkommende har været med til fejringen, men vi tillægger det ikke en særlig vægt lige nu, fordi der ikke er en ophobning, siger Charlotte Hjort.
Artiklen fortsætter under grafikken
Halvdelen af smittede er del af somalisk mindretal
I går holdt Aarhus Kommunes kriseberedskab møde med den regionale beredskabschef og en repræsentant fra Styrelsen for Patientsikkerhed for at drøfte situationen.
Efter mødet meddelte borgmester Jacob Bundsgaard (S), at over halvdelen af de nye smittede er en del af det somaliske mindretal i Aarhus. Samtidig understregede han, at man ikke ved, hvorfor smitten har spredt sig særligt der.
- Vi kommer til at sætte ind med en målrettet kommunikation. Både gennem boligforeninger og de institutioner, vi har i de områder, hvor der bor mange fra vores somaliske mindretal, sagde Jacob Bundsgaard efter mødet.
Charlotte Hjort har heller ingen klar forklaring på, hvorfor smitten har spredt sig blandt netop den gruppe.
- Der har været forskellige udmeldinger om, at der har været en større begravelse, men vi ved ikke, om det er derfor, siger hun.
Mahad Yussuf, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet og selv har somalisk baggrund, mener, at der kan være flere andre grunde til, at smitten har spredt sig blandt borgere med somalisk baggrund.
- For det første bor mange rigtig tæt og kan ikke undgå at komme i kontakt med hinanden, og derudover er der mange, der arbejder i udsatte jobs i supermarkeder eller som bus- eller taxachauffører og dermed kommer i kontakt med rigtig mange mennesker, siger han.
Mahad Yussuf mener, at kommunen nu har et stort ansvar for at sikre, at alle ved, hvordan de skal forholde sig i den nuværende situation.
- Det vigtigste er, at vi - både fra politisk side og fra myndighedernes side - er helt klar på at fortælle borgerne, hvad de skal gøre, siger han.
Ud over, at kommunen går i gang med en informationskampagne, har smitteudbruddet også fået Aarhus Kommune til at genindføre besøgsrestriktioner på plejehjem og sociale botilbud.
Det betyder, at alle besøg som udgangspunkt skal foregå udendørs. Samtidig skal alt personale på social- og ældreområdet testes for coronavirus – og her skal mobile enheder også i spil.
Enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed fortæller, at den manglende sammenhæng mellem de smittede ikke betyder noget for deres arbejde med at bryde smittekæderne.
- Vi taler med den enkelte smittede og får at vide, hvilke nære kontakter de har haft og beder dem om at blive testet og isolere sig, indtil der foreligger en negativ test. Så har vi brudt den smitte, der kunne komme fra den person, siger hun.
Professors bøn til aarhusianerne
I går kom professor og ledende overlæge på Aarhus Universitet Lars Østergaard med en bøn til aarhusianerne om at finde tilbage til den adfærd, man ved virker i kampen mod coronavirus.
- Det er i starten af sådan en stigning, man kan gøre den største forskel, lød det fra Lars Østergaard, som opfordrede aarhusianerne til at holde afstand, vaske hænder, hoste i ærmerne og undgå kram.
Også Charlotte Hjort mener, at det bedste, aarhusianerne kan gøre nu, er at sørge for at stoppe smitten i at blomstre mere op.
- Vi har alle sammen et ansvar for at følge myndighedernes anbefalinger. Og de er meget enkle: Hold afstand, hold god håndhygiejne og tag mundbind på i offentlig transport eller andre steder med megen trængsel, siger hun.