Succes med at skyde larmende råger

Som det første sted i landet regulerer Randers Kommune nu rågerne

Det er rågekolonier i tre Randers-forstæder, der må lade livet for at beboerne i området kan få ro. (Arkivfoto). (© ColourBox)

Det giver pote at skyde støjende rågekolonier. Det er erfaringen i Randers Kommune.

I 2015 fik kommunen som det første sted i landet lov til i en treårig forsøgsperiode at bekæmpe fuglene, der generede beboerne i Randers-forstæderne Haslund, Romalt og Paderup.

Skuddene betyder både, at kolonien øjeblikkeligt bliver mindre, og at de andre råger forstyrres i at yngle, siger naturvejleder og vildtbiolog Lars Maagaard.

- Den foreløbige vurdering er, at antallet af råger er halveret eller mere end halveret, og det betyder, at de forstyrrer meget mindre, end for tre-fire år siden, hvor det var et kæmpe problem for dem, der bor i nærheden, siger han.

Forsøgsprojektet foregår ved, at frivillige jægere fra den lokale Kronjyllands Jagtforening i løbet af forårsmånederne dagligt står på post i de tre kolonier, hvor fuglene forsøger at etablere sig. Her skyder de så rågerne, når de sætter sig i træerne.

Lars Maagaard fortæller, at jægerne, der skyder rågerne, ofte modtages som helte.

- Det er jo mennesker, der hjælper mennesker med et problem, og de gør det jo frivilligt. Jægerne fortæller, at de næsten bliver modtaget i guldstol, når de kommer ud, siger han.

Forsøgets resultater vurderes i 2017 af Naturstyrelsen, der tager det med i deres fremtidige overvejelser om regulering.

I Aarhus har man givet tilladelse til, at generende måger kan skydes.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.