Succes med at skyde larmende råger

Som det første sted i landet regulerer Randers Kommune nu rågerne

Det er rågekolonier i tre Randers-forstæder, der må lade livet for at beboerne i området kan få ro. (Arkivfoto). (© ColourBox)

Det giver pote at skyde støjende rågekolonier. Det er erfaringen i Randers Kommune.

I 2015 fik kommunen som det første sted i landet lov til i en treårig forsøgsperiode at bekæmpe fuglene, der generede beboerne i Randers-forstæderne Haslund, Romalt og Paderup.

Skuddene betyder både, at kolonien øjeblikkeligt bliver mindre, og at de andre råger forstyrres i at yngle, siger naturvejleder og vildtbiolog Lars Maagaard.

- Den foreløbige vurdering er, at antallet af råger er halveret eller mere end halveret, og det betyder, at de forstyrrer meget mindre, end for tre-fire år siden, hvor det var et kæmpe problem for dem, der bor i nærheden, siger han.

Forsøgsprojektet foregår ved, at frivillige jægere fra den lokale Kronjyllands Jagtforening i løbet af forårsmånederne dagligt står på post i de tre kolonier, hvor fuglene forsøger at etablere sig. Her skyder de så rågerne, når de sætter sig i træerne.

Lars Maagaard fortæller, at jægerne, der skyder rågerne, ofte modtages som helte.

- Det er jo mennesker, der hjælper mennesker med et problem, og de gør det jo frivilligt. Jægerne fortæller, at de næsten bliver modtaget i guldstol, når de kommer ud, siger han.

Forsøgets resultater vurderes i 2017 af Naturstyrelsen, der tager det med i deres fremtidige overvejelser om regulering.

I Aarhus har man givet tilladelse til, at generende måger kan skydes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk