Sundhedskortet som app giver rekordmange nye organdonorer: Efter et års ventetid får Hanne en ny nyre og sit liv tilbage

Flere får registreret deres holdning til organdonation, efter det blev muligt at downloade sundhedskortet som en app.

Hanne Kjøbsted Poulsen lettet over, at det nu er hendes tur. Hun håber, at flere danskere vil tage stilling til organdonation og få det registreret. (Foto: Sarah Fisker Henriksen)

Hun er for træt til at cykle, være sammen med familien, gå på arbejde, gå en tur og dyrke sport.

Sådan er hverdagen lige nu for Hanne Kjøbsted Poulsen fra Randers.

Hun er nyrepatient og på venteliste, men nu er det snart slut med at stå i kø, da hun nu har fået lovning på en nyre.

- Det bliver fantastisk, da jeg kan komme i gang med at leve igen. Fra at være træt hele tiden og ikke kunne noget, så kan jeg arbejde, rejse og dyrke sport. Jeg glæder mig, siger hun.

Hanne Kjøbsted Poulsen har stået på venteliste i omkring et år tid.

- Det er hårdt at vente. Man ved ikke, om der går et år eller tre år. Det er sindssygt presset. Man skal hele tiden sige til sig selv, at selvfølgelig kommer der noget. Men det er barsk med uvisheden, og at man sætter livet på pause imens, siger hun.

Hanne Kjøbsted Poulsen fortæller i videoen om udfordringerne ved at stå på venteliste:

Måske vil flere i den kommende tid opleve, at de får tilbudt et nyt organ. Det er nemlig væltet ind med nye tilmeldinger til organdonorregistret den seneste uge. Og det er ikke helt tilfældigt, mener leder af Center for Organdonation Helle Haubro Andersen.

Mange har besluttet sig, men ikke registreret det

De mange nye tilmeldinger kommer nemlig efter, at danskerne har fået mulighed for at hente deres sundhedskort som en app. I den proces bliver de spurgt, om de har husket at tage stilling til organdonation og registrere deres svar i registret.

- Vi er positivt overraskede. Vi ved fra undersøgelser, at to ud af tre danskere har taget stilling, men ikke har fået det registreret. Nu kan de få sat krydset. Det er en effektiv indsats med små greb, siger Helle Haubro Andersen.

Helt konkret har 700.000 downloadet appen på en uge. Af dem har 26.629 oprettet sig i organdonorregistret for første gang, hvilket er samme antal, som registret normalt får ind på et halvt år. Det viser en opgørelse fra Center for Organdonation.

Centerleder Helle Haubro Andersen mener, at en stor del af de nye tilmeldinger kan tilskrives appens puf til de, der downloader den. (Foto: Foto: Skærmdump fra TV Avisen.)

Langt hovedparten har sagt ja til at donere, mens seks procent siger nej. Det antal er det samme, både før og efter appen kom på markedet.

Helle Haubro Andersen opfordrer også alle til at få taget stilling. For at blive organdonor skal man dø på hospitalet af store skader i hjernen, og derfor kan det hjælpe de efterladte, at de kender den dødes ønske.

- Hvis man har besluttet sig, så tag det sidste skridt og få det registreret. Det er en stor tjeneste at gøre sin familie, mener hun.

Hanne Kjøbsted Poulsen håber også, at flere og flere vil tage stilling.

- Det er skønt, at så mange mennesker har taget stilling og meldt sig til organdonorregistret. Folk skal ikke presses ned i at være donor, men det er godt, at man tager stilling og får snakket om det i familien, siger hun.

En donor får betydning for tre menneskeliv

Når der bliver flere organer til rådighed, har det en positiv betydning, siger Andreas Brøgger Albertsen, der er post.doc. i samfundsfag på Aarhus Universitet.

- Når flere mennesker tager stilling, kan vi have en forventning om, at der bliver flere organer. For hver gang, vi får en ny organdonor, er der i gennemsnit tre mennesker, hvis liv bliver forlænget og forbedret, siger han.

Fordi tallet er så stort på en uge, så mener han, at kombinationen af appen og påmindelsen om at registrere sig er en nyskabelse.

- Det er helt sikkert et gennembrud, at så mange mennesker har benyttet lejligheden til at registrere deres holdning. Folk er grundlæggende positive over for organdonation, og de har benyttet lejligheden til at registrere den holdning, siger han.

Han kunne godt forestille sig, at man får samme tilbud ved andre apps.

- Det er vigtigt, at folk ved, at de vil blive spurgt, så de kan forberede sig og tage stilling på et oplyst grundlag. Man kan forestille sig at gøre det samme ved kørekortsappen, siger Andreas Brøgger Albertsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk