Supersygehus byggede ikke stort nok – må bruge 20 millioner om året på husleje andre steder

Ti afdelinger af Aarhus Universitetshospital er ikke en del af det nye sygehus i Skejby.

Det store supersygehus i Skejby strålede som en nyslået toskilling, da de første medarbejdere flyttede ind på Det Nye Universitetshospital i 2016.

Drømmene og visionerne var store: Alle skulle samles under samme tag.

Men sådan er det ikke gået.

Ti af sygehusets afdelinger er fortsat placeret andre steder end på supersygehuset. Det gælder både administrative afdelinger og afdelinger, der besøges af patienter.

Derfor bruger hospitalet 20 millioner kroner hvert eneste år på at betale husleje.

Det betyder blandt andet, at afdelingen Sundheds-IT ikke er at finde under hospitalets tag. I stedet bor afdelingen en halv kilometer i gåafstand fra sygehuset.

Og det er langt fra optimalt, siger Ole Dam, der er projektleder og tillidsmand i afdelingen.

Ole Dam drømmer om, at hans afdeling bliver flyttet. (Foto: Emma Lichscheidt)

Han mener, at det havde givet ham og kollegerne en række fordele at sidde tættere på det øvrige hospitalspersonale.

- Det er ikke adressen, der er problemet. Det handler om, at jeg gerne vil sidde tæt på mine nærmeste samarbejdspartnere. Og så giver det en anden stemning at have en følelse af at sidde på et hospital, så jeg kan se de folk, jeg løser opgaver for, forklarer han.

- På vores afdeling savner vi at være en del af det interne hospitalsfællesskab. Jeg savner i hvert fald personligt at mærke, hvad jeg er en del af, fortsætter han.

Pengene kan bruges andre steder

Når Ole Dam sidder på vejen Hedeager i Aarhus kan han ikke fysisk se, at de ude på sygehuset må aflyse eller udskyde den ene operation efter den næste, mens stillinger samtidig bliver nedlagt.

Til gengæld kan han konstatere, at hospitalet bruger penge på at leje de lokaler, han sidder i til dagligt.

Penge, der kunne være brugt på at aflaste personale og redde stillinger, forklarer Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.

- Omkostningerne til husleje skal dækkes over driftsbudgettet. Det betyder, at der er færre penge til rådighed til for eksempel at aflønne sygeplejersker.

- I den store sammenhæng er huslejeomkostningerne relativt små. Men det er altid de sidste penge, der skal få tingene til at hænge sammen. Derfor er det ikke ubetydeligt, at der bliver brugt 20 millioner kroner på husleje.

Ole Dam kan skimte Aarhus Universitetshospital, når han træder ud på parkeringspladsen foran sin arbejdsplads. (Foto: Emma Lichscheidt)

Samtidig fortæller Per Nikolaj Bukh også, at hospitalet får større udgifter, når personalet skal bevæge sig rundt på forskellige adresser i Aarhus i stedet for at være på samme matrikel.

- Selvfølgelig havde der også været transport på sygehuset, men den havde været kortere. Samtidig havde det hele været mere effektivt, hvis det hele var samlet på sygehuset, siger han.

Den problematik kan Ole Dam sagtens genkende.

- Ofte har jeg mange ærinder på hospitalet. Det er for hospitalsafdelingernes skyld, vi er der, siger han.

Manglede pengene

Men der er en god forklaring på, hvorfor al sygehusets personale ikke er flyttet ud på den nye adresse i Skejby.

For undervejs i byggeriet var der pludselig ikke penge til, at alle afdelinger kunne samles. Det forklarer Anders Kühnau (S), der er regionsrådsformand i Region Midtjylland.

- Vi ville gerne have bygget endnu større, hvis vi havde haft mulighed for det og fået penge til det. Men vi har været nødt til at holde det indenfor en økonomisk ramme.

- Jeg synes, at vi har fået så meget for pengene, som vi overhovedet kunne forvente. Derfor er jeg meget tilfreds med resultatet, når vi tager den stramme økonomi i betragtning, siger han og understreger, at en række arbejdspladser vil blive rykket ud på hospitalet, når det nye byggeri Forum står klar i midten af 2022.

Indtil da må personalet på Sundheds-IT bruge nogle såkaldte fleks-kontorpladser, når de i perioder har meget arbejde på hospitalet.

Men det er langt fra en optimal løsning, siger Ole Dam.

- Når vi bruger dem, mister vi følingen med den afdeling, vi er ansat på, lyder det med henvisning til de kolleger, der arbejdere videre fra adressen på Hedeager.

Disse afdelinger ligger ikke på sygehuset i Skejby

 • Smerteklinik

 • Indkøb & Medicoteknik

 • Afdelingen for funktionelle lidelser

 • Audiologisk klinik

 • Center for voldtægtsofre

 • Sundheds-IT

 • Familieambulatoriet

 • Steno Diabetes Center

 • Klinisk genetik

 • Molekylærmedicin

 • Nationalt Genom Center (Under etablering)

Kilde: Aarhus Universitetshospital

Facebook
Twitter