Susanne bor i nationalpark – og føler sig overrendt af mennesker: 'Det er helt abnormt, så mange biler her er'

Folk valfarter mod gåture i Mols Bjerge, og nu har familien Caspersen sat afspærring op foran gården.

Susanne Caspersen bor tæt ved et besøgscenter og er vant til, at der kommer nogle naturglade danskere forbi, men i øjeblikket mener hun, at det er usædvanligt mange. (Foto: PRIVATFOTO)

Vi skal stå sammen ved at holde afstand. Sådan har budskabet fra politisk hold lydt i efterhånden flere uger, men for at kompensere for lukkede fitnesscentre og sportsklubber søger mange danskere ud i naturen.

Nogle steder er så populære, at der nærmest er tale om

trængsel
, og det oplever Susanne Caspersen og familien. De bor lige ved foden af Nationalpark Mols Bjerge, og selv om der også normalt er folk, der stiller bilen tæt ved deres gård, er det i øjeblikket langt ud over det sædvanlige.

- Der er rigtig mange biler herude, flere end der plejer at være. Vi har boet her i 26 år, og vi har aldrig oplevet så mange biler i en almindelig hverdag, og i weekenden er det helt abnormt, hvor mange biler, der er herude, siger Susanne Caspersen.

  • Der er masser af mennesker i Mols Bjerge i øjeblikket. (Foto: Øxenholt Foto)
  • Susanne Caspersens hus ligger i forlængelse af det besøgscenter, som man kan se på billedet her. (Foto: Øxenholt Foto)
  • Ofte skyder folk genvej over Susanne Caspersens grund, men det forsøger hun at forhindre med en afspærring. (Foto: Øxenholt Foto)
1 / 3

Faktisk føler familien at der er så mange mennesker på det normalt ellers meget fredelige sted, at Susanne Caspersen ikke er helt tryg ved at gå der. Hun har også sat en afspærring i form af rødt og hvidt bånd op foran familiens grund.

- Jeg oplever det som om, vi er spærret lidt inde på vores egen grund. Det føles som en gågade, og folk passerer hinanden som en gågade. Der er cykler og motorcykler, og det er ikke alle biler, der kører lige hensigtsmæssigt, siger Susanne Caspersen.

'Jeg er nervøs for smitten'

Hendes børn og hendes hundes sikkerhed er hendes førsteprioritet, og Susanne Caspersen lægger ikke skjul på, at hun er bange for smittefaren.

- Jeg er nervøs for smitten, og jeg er nervøs for mine børn. Jeg har sagt til dem, at når der kommer folk og tiltaler dem, skal de holde afstand. Mine børn skal også have lov til at være her, og det skal mine hunde også. Folk tror, det er sidste gang, de får frisk luft, men det er det altså ikke. Vi skal bare

begrænse
os lidt, siger Susanne Caspersen.

- Det er fedt, at folk vil ud, men de bør tænke sig om, inden de kører ind et sted og så kigge, hvor mange biler, der er derinde. Jeg synes, det er ret problematisk. Støvet står om ørerne på os, siger hun.

Mette Foged, der er naturformidler i Karpenhøj Naturcenter, der ligger i området, ser også flere gæster i området i øjeblikket.

Så mange, at der faktisk er sat skilte op i området, hvor folk bliver bedt om at holde afstand.

- Kalø Slotsruin, Trehøje og Mols Bjerge i det hele taget er i disse dage blevet et endnu større besøgsmål, end det normalt er. Jeg kan sagtens forstå, at folk valfarter her til Mols, men lige i disse tider kunne det være godt at finde nogle alternativer til det, siger hun.

Vagter skal få folk til at holde afstand

Det er ikke kun på Mols, at der er flere gæster, end der plejer at være.

Tidligere har der været billeder fremme fra Søerne i København, hvor

myndighederne
følte sig nødsaget til at ensrette ruten, fordi der var så mange ude at gå.

Også på Rungsted Havn i Nordsjælland er der mange mennesker.

- Vi følte ikke rigtig, at anbefalingerne blev overholdt, og så måtte vi tænke lidt ud af boksen. Vi har coronavagter med gule veste på, og de

patruljerer
på udvalgte tidspunkter med store smil og beder folk om at holde afstand, siger havnechef Anders Söderberg.

  • Vagterne på Rungsted Havn patruljerer i udvalgte perioder og skal sørge for, at folk holder afstand.
  • De er 'bevæbnet' med kasketter og gule veste.
1 / 2