Sverige lægger moms og gebyr på kinesiske varer: Danske netbutikker ønsker samme vilkår

Danske netbutikker kigger mod Sverige, som kontrollerer samtlige varer, der kommer ind i landet.

Kjolen fra wish.com kan blive noget dyrere, hvis Danmark vælger at følge Sveriges eksempel. (Foto: Simon Knudsen © Scanpix)

Batterier, tøj, fidgetspinnere og op mod 40.000 andre pakker bliver hver dag sendt over Kinas grænser til de danske forbrugere.

Der er nemlig store besparelser at hente, når forbrugere for eksempel handler gennem den populære hjemmeside wish.com, der formidler salg direkte fra kinesiske producenter.

Foreningen for Dansk Internethandel FDIH mener, at det skyldes ulige konkurrence og kigger mod Sverige, hvor en ny aftale gør, at samtlige varer, der kommer ind i Sverige, bliver tjekket og bliver pålagt moms og et gebyr.

- Det gør allerede nu, at rigtig mange ordrer, der er lagt af svenske forbrugere hos kineserne, bliver aflyst af de kinesiske handlende, da de risikerer at få deres vare tilbage, siger direktør i FDIH Niels Ralund.

Han mener, at de danske butikker har uretfærdige vilkår at konkurrere under, fordi de kinesiske butikker både har billig fragt og ofte slipper for told og moms.

En af grundene er en international postaftale om, at Postnord skal bringe kinesiske varer ud for 6,25 kroner i Danmark.

Det er en aftale fra dengang Kina var et u-land, og ingen endnu havde tænkt på internethandel.

Det blev besluttet sidste år, at det gamle postsystem skal lukkes. Det fases langsomt ud de næste tre år, men det vil stadig være langt billigere for Kina end andre lande at fragte varer, siger Niels Ralund.

Desuden skal Kina ikke betale dansk moms eller told, hvis varen koster under 81 kroner. Det er der hundredtusindvis af varer, som gør.

Forbrugerrådets økonom Martin Salamon er enig i, at det er ulige vilkår.

- Kina betaler en pris, som man har fastsat til u-lande, og det er Kina ikke længere, siger han.

Han er enig i, at der er behov for at gøre noget ved den ulige konkurrence.

- Vi har set forslag om, at man kontrollerer bedre for moms og toldsvindel. En powerbank til 102 kroner skal for eksempel pålægges både moms, told og undersøgelsesgebyr, hvis den er deklareret rigtigt, siger Martin Salamon.

Socialdemokraternes Christian Rabjerg Madsen har stillet spørgsmål til transportminister Ole Birk Olesen (LA) om at få reglerne ændret, og ministeriet er nu i gang med at undersøge, om Danmark kan gøre det samme som Sverige.

- Den reelle løsning er, at Kina ikke længere er et postmæssigt u-land og dermed skal betale de samme fragtrater. Hvis ikke det kan lade sig gøre, kan man jo kigge på, hvad de har gjort i Sverige. Det har jeg opfordret regeringen til at kigge på, siger Christian Rabjerg Madsen.

Ifølge Forbrugerrådets økonom Martin Salamon udsætter forbrugeren sig desuden for nogle risici ved at købe varer uden for EU.

Det er nemlig hjemlandets regler, som gælder, så Kina skal sikre, at der ikke er skadelig kemi i varerne, og at opladeren ikke bliver for varm og bryder i brand.

- Der er den europæiske kontrol bedre. Vi har testet legetøj fra Kina, og der var problemer med for eksempel manglede deklarationer. Man kan ikke vide, om for eksempel et gebis indeholder skadelige stoffer, siger Martin Salamon.

Desuden kan forbrugeren ikke være sikker på at få pengene tilbage, og at selskaberne er forpligtet til at gøre det samme som i Europa.

- Vi vil anbefale, at man kigger først på de europæiske alternativer, siger Martin Salamon.