Svindel med Facebook-handel griber om sig

Facebook er nem at bruge til køb og salg af brugte ting, og det betyder også gyldne tider for net-svindlere.

Pas på, når du handler på Facebook - der er masser af svindlere derude, advarer politiet. (© Scanpix)

Privat handel med brugte ting på Facebook er mere populært end nogensinde, og den bølge er der mange kriminelle, der udnytter.

Bente Kirkelund fra Aarhus har tidligere haft succes med at handle på en Facebook-gruppe for køb og salg i Aarhus. Men nu har hun også oplevet at blive taget ved næsen.

- Jeg søgte en ny iPhone og kan se, at der en nogen, der har lagt en annonce op med en iPhone 64 til 4000 kroner, siger hun.

Sker oftere og oftere

Men der var slet ikke nogen iPhone, og sælgeren viste sig at være en svindler. Den slags kriminalitet ser man mere og mere, siger politikommissær Peter Jensen fra Østjyllands Politi.

- Det er blevet værre, fordi Facebook har gjort det så ukompliceret for folk. De skal ikke kontakte en avis, og de skal ikke betale penge for en annonce. Her kan man gøre det ganske gratis, siger han.

Laver en falsk profil på Facebook

Svindleren vil typisk sætte noget til salg ved hjælp af en falsk profil på en af de mange hjemmesider eller Facebook-grupper, hvor private sælger til hinanden.

Når han så har modtaget penge for varen fra en eller flere personer, så sletter han den falske profil og rykker videre til en anden gruppe for at gentage svindelnummeret. Derfor skal man se sig rigtig godt for, før man handler på nettet, siger Peter Jensen.

- Det første, man kan gøre på Facebook, det er at danne sig et indtryk af sælgeren - eventuelt ved at kommunikere lidt frem og tilbage og stille nogle spørgsmål for eksempel om et telefonnummer og så videre.

- Hvis man så er i tvivl, så lad være med at indgå en handel, for så er det overvejende sandsynligt, at man bliver snydt, siger politikommissær Peter Jensen fra Østjyllands Politi.