Sygehuschefer udtalte sig kritisk og mistede jobbet: Får gyldent håndtryk til millioner

Cheferne for Hospitalsenhed Midt blev bedt om at gå, da de kritiserede regionens spareplaner.

To kritiske chefers farvel koster skatteyderne fire millioner kroner. Sygehusdirektør Lars Dahl Pedersen sagde op som chef for Hospitalsenhed Midt på grund af uenighed om besparelser på sygehusene. Det samme gjorde sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen. (ARKIVFOTO) (Foto: © Morten Dueholm, Scanpix)

3.971.780 kroner.

Så meget koster det Region Midtjylland at sige farvel til Lars Dahl Pedersen og Tove Kristensen, der indtil for nylig var hospitalsdirektør og sygeplejefaglig direktør på Hospitalsenheden Midt.

De to fratrådte 10. september, efter de havde udtrykt kritik af besparelserne på hospitalerne i Midtjylland, og det koster altså regionen - og skatteyderne – fire millioner kroner.

Det er især Lars Dahl Pedersens fratrædelsesgodtgørelse, der fylder godt i regnestykket.

Han får udover løn i opsigelsesperioden samlet set 15 måneders fratrædelsesgodtgørelse. Det svarer til 3.017.000 kroner.

Tove Kristensen får fem måneders fratrædelsesgodtgørelse udover løn i opsigelsesperioden - i alt 955.000 kroner.

Det viser en aktindsigt, som DR Østjylland har fået hos Region Midtjylland.

Da de to hospitalschefer fratrådte, sagde den nu ligeledes fratrådte regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen til DR, at de to blev tilbudt en fratrædelsesaftale, som de accepterede.

- Hvis ikke de havde taget imod aftalen, havde vi nok gjort noget andet, sagde han.

Den situation førte til, at medarbejderne afbrød samarbejdet med regionsledelsen i det regionale MED-udvalg i protest. Og til skarp kritik fra de to regionsrådsmedlemmer Jørgen Winther og Ulrich Fredberg fra Venstre, der regulært udtrykte mistillid til den nu fratrådte regionsdirektør.

De mente, at farvellet til de to hospitalschefer skyldtes, at de har været kritiske over for de spareplaner, der især har ramt Hospitalsenhed Midt.

Næstformanden i regionens samarbejdsorgan, MED-udvalget, sygeplejerske Anja Laursen, fortalte onsdag til DR, at de to hospitalschefers fratræden efter kritiske udtalelser om spareplanerne gav stor utryghed blandt medarbejderne.

- Ved man overhovedet, om man må udtale sig eller ej? spurgte hun.

- Det er vigtigt for patienter og borgere og naturligvis også for personalet, at man kan komme med faglige input. Det, tror jeg, er afgørende vigtigt, for ellers er der intet, der nytter noget.

Turbulensen efter de to chefers fratræden medførte i går, at regionens øverste chef, Jacob Stengaard Madsen, mistede jobbet.

Regionsenhed Midt omfatter sygehuse i Viborg, Silkeborg, Skive og Hammel.