Tema Retssag mod seks syrienkrigere

Syrienkriger-retssag: Her er 26-årigs egen forklaring

En 26-årig østjyde er tiltalt for at have ladet sig hverve af IS og modtage bombetræning.

Den tiltalte mand fik tirsdag lejlighed til at komme med sin egen forklaring i retten i Aarhus (arkiv). (Foto: Eric Øtting © DR)

En 26-årig terrortiltalt mand tog til Syrien med en hensigt om at lave humanitært hjælpearbejde, men endte i stedet i en træningslejr som IS-kriger.

Det forklarede han i hvert fald selv i retten i Aarhus i dag, hvor sagen i mod ham gik i gang.

Den østjyske mand, der er af tunesisk afstamning, er tiltalt for overtrædelse af Straffelovens § 114, den såkaldte terrorparagraf. Ifølge anklageskriftet blev han i september 2013 trænet af Islamisk Stat i våbenbrug og bombesprængning i Syrien.

Den 26-årige nægter sig skyldig.

Han erkendte i retten, at han tog til Syrien, men fortalte at han tog af sted for at deltage i humanitært hjælpearbejde. I retten forklarede han, at han havde set videoer af, hvor forfærdeligt livet var for de civile i blandt andet Aleppo, og at han ville ned og hjælpe dem.

Den aktuelle tiltale

Anklagemyndigheden mener, at den 26-årige mand har ladet sig hverve til Islamisk Stat i Syrien, og at han i to uger i september 2013 modtog træning i at sprænge bomber og bruge våben.

Han er også tiltalt for at have uddelt mad og tøj og bygge huse i Syrien. På den måde skal han ifølge sigtelsen have bidraget til at opretholde Islamisk Stats position i det krigshærgede land.

Tiltalen bygger blandt andet på dokumenter, der blev fundet i et IS-hovedkvarter, og rummede et regneark med oplysninger om mere end 5.000 IS-krigere. Blandt dem var der altså oplysninger om den 26-årige tiltalte.

- Jeg ville gøre en forskel - bare et eller andet - bare være et godt menneske. Hvis bare én person fik det bedre på grund af mig, har jeg gjort en forskel. Jeg ville slet ikke terror, jeg ville bare gøre noget for syrerne, sagde han i retten.

Retssagen mod ham er den første i Danmark, der udspringer af en række lækkede dokumenter fra terrororganisationen Islamisk Stat. I alt har anklagemyndigheden rejst tiltale mod seks personer, der er nævnt i dokumenterne, og som man mener har ladet sig hverve til og kæmpet for Islamisk Stat.

Den østjyske mand, som altså er den første af de seks tiltalte, der sidder på anklagebænken, forklarede i retten, at han inden, han tog til Syrien, ikke var særlig religiøs. Han oplyste, at han færdedes i et misbrugermiljø og selv havde et misbrug. Ifølge ham kendte han ikke noget til IS, men han mente, at alle, der gjorde oprør mod den syriske regering, kæmpede en retfærdig kamp.

Den 26-årige beskriver det som en pludselig indskydelse, at han tog til Syrien. Han ventede på at afsone en voldsdom, og den ville han også gerne slippe for. Planen var - ifølge ham selv - at være væk i to uger og så tage videre til sin familie i Tunesien.

Rejste til Syrien med terrordømt pizzabager

Ifølge den 26-årige fik han kontakt til en pizzabager, som tidligere i år fik seks års fængsel for terror, gennem en ven i København. De mødtes igen i Tyrkiet og tog så sammen ind i Syrien.

Den tiltalte forklarede, at han, efter at være kommet til Syrien, blev afhentet om natten sammen med tre andre og fik at vide, at han skulle aflevere sin telefon og sit pas.

Han kom til et hus og blev budt velkommen og troede først, at det var en hjælpeorganisation, han var havnet i. I stedet skulle han lære at bede, og de første fire dage gik med bare at sidde og snakke, fortalte han. Han fik også konfiskeret sine cigaretter med beskeden om, at "den slags kan brødrene ikke lide".

Derefter forventede han ifølge eget udsagn, at han skulle i gang med at udføre hjælpearbejde.

- Så jeg bliver meget overrasket, da jeg så får en muslimsk kjortel. Det var et stort kulturchok, fordi jeg normalt går rundt i hængerøvsbukser og t-shirt, men det var ikke velset. Og så spurgte de om, hvilket våben jeg ville foretrække - sniper eller AK47? sagde han i retten.

Langsomt gik det så op for ham, at han skulle være kriger, fortæller han, og han fik at vide, at han først fik sine papirer og telefon igen, når træningslejren var slut.

I træningslejr som kriger

Den 26-årige fortalte, at han ankom til en træningslejr uden for Aleppo. Ifølge ham fik han her uddelt militærtøj, og det gik op for ham, at han var ved at blive indrulleret i en hær.

Han fortalte, at han på træningslejren skulle løbetræne, ligesom han ogå blev sat til at skille en AK47 ad. Han fik også vist videoer af sprængninger af vejsidebomber, forklarede han.

Han fortalte desuden, at der hele tiden skulle bedes bønner.

Manden forklarede, at han ville væk fra lejeren. Derfor kom han med vilje op at slås med en syrienkriger fra Saudi-Arabien, og fortalte derefter lederen af træningslejren, at han ville væk, hvilket han fik lov til.

Ifølge eget udsagn blev han kørt op til grænsen, hvor han mødte den terrordømte pizzabager igen. Han fik sit pas tilbage og kom ud via Gaziantep til Tyrkiet.

Anklageren såede i retten tvivl om den 26-åriges forklaring.

Ifølge anklageren er manden i en Facebook-chat, som han har haft med en dansk ven, kommet med stærkt radikaliserede udtalelser, der antyder, at det hele måske ikke var så uskyldigt og irreligiøst, som den 26-årige gav udtryk for.

Om det siger den tiltalte selv:

- Jeg har bare overtaget deres (Islamisk Stats, red.) sprogbrug og prøver at lyde sej, forklarer han.

Retssagen

  • Den 26-årige mand, der er bosat i Aarhus, har siddet varetægtsfængslet siden april 2016 og nægter sig skyldig.
  • Han er tiltalt efter en paragraf, som kan give op til seks års fængsel.
  • Der er afsat 11 retsdage til sagen, som ventes at slutte i starten af oktober. Tirsdag var første dag, og her fik den tiltalte mulighed for at afgive sin version af sagen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.