Tema Retssag mod seks syrienkrigere

Syrienskrigersag: Både forsvarer og anklager overvejer at anke

En 26-årig mand fra Aarhus fik onsdag tre års fængsel og en betinget udvisning af landet.

Retssagen mod den 26-årige tunesiske statsborger er den første i Danmark, der udspringer af en række lækkede dokumenter fra terrororganisationen Islamisk Stat (arkiv). (Foto: Eric Øtting © DR)

Både forsvarer og anklager overvejer at anke dommen, efter at en 26-årig syrienskriger i dag blev idømt tre års fængsel og betinget udvisning af Danmark med en prøvetid på to år.

Det skete ved Retten i Aarhus i dag.

Retssagen har fået stor opmærksom, fordi det er den første i Danmark, der udspringer af en række lækkede dokumenter fra terrororganisationen Islamisk Stat, og i alt har anklagemyndigheden rejst tiltale mod seks personer, der er nævnt i dokumenterne.

Den 26-årige mand, der har tunesiske rødder, er blevet fundet fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens paragraf 114, den såkaldte terrorparagraf. Retten fandt det bevist, at han lod sig hverve af Islamisk Stat, da han i september 2013 havnede i en militær træningslejr i Syrien, hvor han ifølge anklageskriftet modtog træning i våbenbrug af Islamisk Stat.

Den 26-åriges forsvarsadvokat Claus Bonnez mener, at manden bør overveje at anke dommen til landsretten.

- Det er forsvarets synspunkt, at der ikke er bevis for, at han tog til Syrien for at træne med Islamisk Stat, og at han rent faktisk kom ind i lejren, uden at vide, hvad det var, og at han forlod lejren, da han fandt ud af, hvad det var. Han var der jo i ganske kort tid, mener forsvareren.

Også politiets anklagemyndighed overvejer at anke.

Anklager Jacob Balsgaard Nielsen havde argumenteret for minimum fem års fængselsstraf samt udvisning til Tunesien med indrejseforbud for bestandig.

- Jeg er tilfreds med, at retten har fundet den pågældende skyldig, og jeg er også tilfreds med, at retten har udmålt flere års fængsel i denne her sag. Så overordnet set er det en god ting, siger Jacob Balsgaard Nielsen, men tilføjer:

- I forhold til niveauet må vi kigge det ordentligt igennem, og i samråd med Statsadvkoaten vurdere, om sanktionen efter vores opfattelse skal løftes en smule under en eventuel anke af sagen.

Den 26-årige dømte mand har udbedt sig betænkningstid i forhold til, om han ønsker at anke sagen. Under retssagen har han selv fortalt, at han tog til Syrien for at yde nødhjælp.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.