Tidligere topchef i Aarhus Kommune tiltalt for at modtage bestikkelse

Topchefen blev i 2017 meldt til politiet af Aarhus Kommune.

Claus Pedersen er også tiltalt for mandatsvig, da han angiveligt har købt tøj på kommunens regning. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi har valgt at rejse tiltale mod en tidligere topchef i Aarhus Kommune.

Det viser en aktindsigt, som DR Nyheder har fået.

Den daværende forvaltningschef i Natur og Vej Service og Center for Byens Anvendelse, Claus Pedersen, blev i 2017 politianmeldt af kommunen, da han angiveligt havde fået en golfrejse og koncertbilletter af forskellige firmaer.

Det drejer sig blandt andet om billetter til koncerter med den italienske sanger Eros Ramazzotti og Sanne Salomonsen samt flere billetter til Nibe Festival.

Førstnævnte koncert var han angiveligt forhindret i at deltage i, hvorefter han videregav billetterne til en anden ansat i kommunen.

Derudover er Claus Pedersen tiltalt for at have ladet et firma betale et sponsorat på 217.000 kroner til en badmintonklub i Aalborg, hvor han var bestyrelsesmedlem.

Samme firma solgte i samme periode maskiner til teknisk forvaltning i Aarhus Kommune.

Anklagemyndigheden mener også, at Claus Pedersen har lavet private tøjindkøb på kommunens regning. Derfor bliver han også tiltalt for mandatsvig.

En alvorlig sag

Der er tale om en alvorlig sag, mener Sten Bønsing, der er professor på Juridisk Institut på Aalborg Universitet.

Han forsker primært i forvaltningsret.

- Det er alvorligt, fordi der er tale om en stort pengebeløb sammenlignet med andre sager. Og så er det principielt altid alvorligt med bestikkelsessager, fordi vi ikke ser mange af dem i Danmark, siger han og fortsætter:

- Ved bestikkelse er faren, at Aarhus Kommune kan have indgået nogle kontrakter, som er dårligere end de kontrakter, der kunne være indgået under normale vilkår. Og her kan der være tale om mange penge, slår han fast.

Yderligere tre personer tiltalt

Yderligere tre personer er også blevet tiltalt af anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi. Det samme gør sig gældende for de to virksomheder S. D. Kjærsgaard A/S og Elbek & Vejrup A/S.

Det fortæller Jesper Rodkjær, der er specialanklager ved Østjyllands Politi.

- Vi er nået frem til, at der er grundlag for at rejse tiltale mod fire personer og to virksomheder. Heriblandt en ledende medarbejder, der er tiltalt for at modtage bestikkelse og flere tilfælde af mandatsvig, siger han.

Da sagen i første omgang blev belyst af Aarhus Stiftstidende, blev Claus Pedersen bortvist.

Tidligere er det også kommet frem, at en whistleblower og en række tidligere ansatte i en årrække forsøgte at gøre Aarhus Kommune opmærksom på ulovligheder i forvaltningen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Claus Pedersens forsvarsadvokat.

Borgmesteren i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), har ikke ønsket at kommentere den igangværende sag.